Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că a făcut o sesizare cu privire la organizarea congresului PNL, spunând că "nu respectă rigorile legale în vigoare și, ca atare, capătă aspectul infracțiunii sancționate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor". Cu ce argumente vin reprezentanții PSD?
PSD a sesizat Poliția, Jandarmeria și IGSU cu privire la organizarea congresului PNL, spunând că „nu respectă rigorile legale în vigoare și, ca atare, capătă aspectul infracțiunii sancționate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor”.
Partidul a postat pe pagina de Facebook, fotografiile cu sesizarea făcută, alături de un mesaj al președintelul PSD Sector 1 Petre Florin Manole.
“Milioane de bucureșteni trebuie să respecte restricțiile anti-COVID-19 pe care le-a adus proasta gestiune a pandemiei dar nu pot fi obligați să suporte și nesimțirea liberalilor.
Mâine, 5.000 de liberali se vor înghesui în spațiul închis de la Romexpo sfidând legea și restricțiile pe care, în același timp, guvernul Cîțu le impune tuturor celorlalți cetățeni, sub amenințarea sancțiunilor. Legea trebuie să fie una pentru toți, fără privilegiați și trișori! Nu poate fi acceptată „argumentația” că un congres făcut pentru interese de partid reprezintă un eveniment cultural.
Nici Cîțu, nici Orban, Turcan sau Vîlceanu nu au niciun drept să facă la București dezastrul de sănătate publică făcut de colegul lor Gheorghe Flutur, anul trecut, în județul Suceava. De aceea am sesizat Inspectoratul General al Poliției, Direcția Generală a Poliției Municipiului București, Departamentul pentru Situații de Urgență, Jandarmeria, Prefectura Capitalei și Poliția Locală a Municipiului București pentru a opri această flagrantă încălcare a legii și pentru a dispersa pe toți participanții la această manifestare iresponsabilă.”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.
Sesizarea făcută de PSD
„Vă înaintăm prezenta sesizare referitoare la pregătirile Partidului Național Liberal în vederea săvârșirii unei infracțiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din București și din întreaga țară.
Conform declarațiilor publice ale reprezentanților PNL, acest partid intenționează să organizeze, sâmbătă, 25 septembrie 2021, un congres politic, la care urmează să participe, cu prezență fizică, într-o singură incintă, peste 5.000 de invitați din partea organizațiilor județene ale PNL din întreaga țară.
Pentru organizarea acestui eveniment politic, în declarațiile publice reprezentanții PNL au invocat prevederile HG 990/2021, Art 1, pct. 4, conform cărora „organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
Deși reprezentanții PNL încearcă să insinueze că această întrunire politică ar reprezenta o producție artistică, în fapt congresul politic nu se încadrează la niciuna dintre activitățile culturale definite conform legii.
PSD acuză PNL de zădărnicirea combaterii bolilor
Activitățile care se încadrează în prevederile legale invocate de PNL sunt definite la pct. 7 din Anexa 3 la Hotărârea nr. 932/9 septembrie 2021, respectiv „activitățile instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare de artă și meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber”. Deci doar activitățile acestor intituții și nu ale unui partid politic se pot desfășura în condițiile reglementate la Art 1, pct. 4, din HG 990/2021.
Potrivit art. 3, lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 21/2007, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, activitățile care pot fi considerate producții artistice sunt următoarele: spectacolele sau concertele înfățișate direct publicului de către artiști, interpreți și/sau executanți și pot fi: spectacole dramatice, coregrafice, de operă, operetă, folclorice, de revistă, cabaret, de circ, de păpuși și/sau marionete, de teatru instrumental, respectiv concerte de muzică academică, simfonică, vocal-simfonică, camerală, corală, folclorică, electronică.
Chiar dacă metaforic Congresul PNL ar putea fi asociat cu unele dintre aceste activități, din punct de vedere juridic evenimentele politice nu pot fi asimilate categoriei de „activitate culturală” sau „producție artistică”.
Prin urmare, organizarea unui congres politic cu 5.000 de participanți cu prezență fizică nu respectă rigorile legale în vigoare și, ca atare, capătă aspectul infracțiunii sancționate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.
Drept urmare, având în vedere că un astfel de eveniment politic nu respectă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, organizarea unui astfel de congres, cu un număr atât de mare de persoane, care provin de pe întreg teritoriul național riscă să contribuie semnificativ la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivelul întregii populații, ceea ce ar constitui o amenințare gravă la sănătatea publică din România.
Prin urmare, vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru prevenirea și împiedicare comiterii unei astfel de infracțiuni, inclusiv prin sancționarea și dispersarea celor care vor încerca să participe la această întrunire eminamente politică”, se arată în sesizarea făcută de Partidul Social Democrat.