Trei parlamentari de la PSD și ALDE au depus la Senat o inițiativă legislativă prin care vor să modifice Legea Societăților, astfel încât aceasta să includă măsuri mai dure pentru cei care au băgat o firmă în faliment sau în insolvență.
Mai precis, cei trei parlamentari, printre care și Toma Petcu, fostul ministru al Energiei, vor să impună ca un administrator sau un acționar care a adus o societate în insolvență să nu mai poată înființa o altă firmă până la finalizarea prevăzute de procedurile legislative în vigoare.
Mai mult decît atât, inițiativa legislativă depusă la Senat prevede ca Ministerul de Finanțe să puble pe site-ul propriu lista, pe județe, cu societățile aflate în faliment sau insolvență.
Insolvenţele au crescut cu 47%, iar suspendările cu 133%, în ianuarie – date ONRC
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut în ianuarie cu 47,07%, comparativ cu ianuarie 2017, la 753 unităţi, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele mai multe firme şi PFA-uri în insolvenţă sunt din Bucureşti, respectiv 163, în creştere cu 60,07% comparativ cu ianuarie 2017, Capitala fiind urmată de judeţul Bihor cu 68 (+100%) şi de Timiş, cu 43 cazuri (86,96%). Cele mai multe insolvenţe au fost în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 216, în creştere cu 50%.
De asemenea, un număr de 2.472 firme şi-au suspendat activitatea (132,99%), iar 3.089 au fost dizolvate, număr în creştere cu 142,08%.
Insolvenţele din România rămân la un nivel de două ori mai mare faţă de media din Europa Centrală şi de Est (ECE), conform datelor prezentate, recent, de oficialii Coface.
În ciuda acestui fapt, spun reprezentanţii companiei, pierderile produse creditorilor de către firmele insolvente în 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13% comparativ cu anul anterior, respectiv 8,5 miliarde lei. Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă raportate de către firmele insolvente în 2017 se ridică la 47.578, cu 32% mai mic faţă de cel din anul anterior.