Crește salariul minim brut de la 1 iulie
De la 1 iulie 2024, PSD va crește salariul minim brut pe economie la 3.700 de lei.
De majorarea salariului programată pentru 1 iulie vor beneficia aproape două milioane de salariați, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor cu 12% pentru peste 30% din totalul angajaților din țară. Salariul minim fusese ridicat în octombrie 2023 la 3.300 lei.
Creșterea salariului minim duce la creșterea puterii de cumpărare
Creșterea salariului minim a avut un efect benefic asupra puterii de cumpărare a populației din România.
Salariul minim în România a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri din regiunea europeană. În plus, raportul favorabil al puterii de cumpărare al țării noastre este evident în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene, semnificând că aceeași sumă de bani poate achiziționa aceeași cantitate de bunuri și servicii în întreaga UE.
Potrivit datelor din ianuarie 2024, din perspectiva parității puterii de cumpărare raportată la un salariu minim, România era deja în aceeași categorie cu multe țări din vestul Europei:
- Germania
- Luxemburg
- Țările de Jos
- Belgia
- Franța
- Slovenia
- Spania
- Irlanda
- Polonia
- Lituania
- Grecia
- Cipru
Datorită eforturilor PSD pentru adoptarea mecanismului european, de la 1 iulie, România se va situa și mai sus în clasament.
Protejarea puterii de cumpărare se datorează, pe lângă mărirea cu 12% a salariului minim brut, și altor decizii luate de Guvernul Ciolacu pentru a scădea inflația și a îmbunătăți condițiile de trai pentru românii.
Acțiunile principale, cum ar fi restricționarea adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază și stabilirea unor limite pentru facturile la energie, au contribuit la atenuarea creșterilor de prețuri la aceste bunuri și servicii esențiale, care reprezintă o parte semnificativă din cheltuielile populației românești.
Cu locuri de muncă mai bine plătite, PSD păstrează forța de muncă în România
Încă de la intrarea la guvernare, un punct important pe agenda PSD a fost creșterea salariului minim în acord cu prevederile europene.
Recent, premierul Marcel Ciolacu a cerut Coaliției să implementeze mecanismul salariului minim european în România începând cu 1 ianuarie 2025.
Adoptarea unui salariu minim conform modelului european reprezintă o soluție eficientă pentru a încuraja tinerii să rămână să lucreze în țară și pentru a satisface cererea de forță de muncă a companiilor locale din România.
De asemenea, implementarea mecanismului european aduce stabilitate, coerență și previzibilitate în mediul economic, stimulând investițiile sectorului privat în țara noastră.