Recalcularea tuturor pensiilor din România, introdusă de Guvernul PSD prin Legea 360/2023, a fost finalizată! De vineri, toate deciziile de recalculare vor fi trimise prin Poșta Română pentru toți pensionarii din România, până la 31 august. Iar din septembrie aceștia vor încasa noul cuantum al pensiei. Măririle sunt în medie de 40%.
Cea mai importantă măsură luată de PSD la guvernare începe să se aplice de Vineri, 16 august 2024. La muncă și contribuție egală, pensii egale. Acesta este principiul care a stat la baza noii legi a pensiilor. Este prima dată în istoria României când printr-o singură lege sunt recalculate absolut toate pensiile aflate în plată în țara noastră, astfel încât inechitățile să dispară definitiv din sistemul național de pensii publice.
Noua formulă de calcul pentru pensiile din România conține 3 elemente: punctele contributive (rezultate din contribuții), punctele asimilate (ex. facultatea, stagiul militar etc) și punctele de stabilitate (acordate în funcție de vechime).
Astfel cade și un mit vehiculat în ultima vreme. Acela că va conta mai mult vechimea decât contribuțiile. Greșit, spun reprezentanții ministerului Muncii. Punctele contributive sunt pe primul loc în noua formulă de calcul, iar în termeni generali vor fi în egală măsura avantajați cei care au muncit și au contribuit mai mult de-a lungul vieții.
Pensiile încep să fie distribuite prin Poșta Română vinerea aceasta, pe 16 august, până pe 31 august, urmând ca din septembrie vârstnicii să încaseze noile cuantumuri ale pensiilor recalculate.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări și pentru pensionarii care nu vor fi găsiți acasă de poștașul care vine să le înmâneze decizia de recalculare. Aceștia au timp 20 de zile să meargă să-și ridice decizia de la oficiul poștal la care sunt arondați. Iar dacă nu reușesc nici în acest interval, pot merge mai târziu să o ia de la Casa de Pensii.
În orice caz, faptul că un pensionar nu a intrat în posesia deciziei nu îi afectează în niciun fel drepturile. După 1 septembrie, acesta va primi oricum pensia recalculată, la termen, indiferent dacă a intrat sau nu în posesia deciziei de recalculare.
Peste 3 milioane de pensii vor crește în urma recalculării decise de guvernarea PSD
Majoritatea pensiilor din România vor înregistra creșteri după recalculare. Mai exact peste 3 milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, din totalul de peste 4,7 milioane de pensionari pe care țara noastră îi are la acest moment.
Mai mult decât atât, nimeni nu va pierde bani din pensie în urma recalculării. În cazul pensionarilor care vor obține sume mai mici de bani după recalculare, se menține în plată cuantumul cel mai avantajos pentru aceștia.
Creșterea medie a pensiilor va fi de aproximativ 40%
Raportat la pensia medie actuală, care este de 2.500 lei, pensiile din România vor înregistra din septembrie o creștere medie de 40%, adică de aproximativ 1.000 de lei, în urma recalculării.
Desigur, pentru cei cu stagiu de cotizare foarte bun și vechime suficientă, pensiile pot înregistra creșteri procentuale mult mai mari.
Este a doua mărire de pensii într-un singur an, după creșterea de 13,8% din ianuarie. Alte 2 măriri au avut loc în ultimul an și în privința salariului minim
Totodată este pentru prima dată în istorie când pensiile din România înregistrează două creșteri consecutive în același an. La 1 ianuarie 2024 a avut loc creșterea anuală, prin indexarea cu rata inflației, care a reprezentat un plus de 13,8% la toate pensiile. Aceasta este urmată acum de recalcularea care va intra în plată în luna septembrie.
Aceste măriri de pensii au fost dublate și de 2 măriri ale salariului minim brut din ultimul an. Creșterea din octombrie 2023, de la 3.000 la 3.300 lei brut, urmată de cea din iulie 2024, la 3.700 de lei brut.
Toate aceste măsuri din ultimul an fac parte din politicile prioritare ale PSD de protejare a puterii de cumpărare a populației vulnerabile și menținerea unui trai decent în rândul tuturor românilor.
Distincția dintre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente
Pentru a-i liniști pe pensionari, Ministerul Muncii atrage atenția și în privința diferenței dintre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente, asupra cărora au existat mai multe confuzii în spațiul public, în ultimele luni.
Mai exact, recalcularea pensiilor și recunoașterea unor drepturi suplimentare din venituri nepermanente sunt două procese total distincte, pentru care legea prevede termene distincte. Concret, recalcularea se încheie până la 1 septembrie 2024, pe când recunoașterea drepturilor suplimentare are loc de la 1 septembrie 2024 până la 1 martie 2025.
Printre distincțiile de bază între cele două se află faptul ca recalcularea pensiilor se raportează la veniturile permanente pe care le-a avut pensionarul în perioada de activitate, în general fiind vorba de salariile lunare. Pe când recunoașterea drepturilor suplimentare de venituri nepermanente reprezintă doar veniturile nepermanente precum bonusuri, prime, premii, al 13-lea salariu, acordul global sau ore suplimentare.