PSD, în competiție cu AUR pentru poziția de miss Opoziție

ciolacu

Conferinta de presa sustinuta de presedintele PSD, Marcel Ciolacu, presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu si rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, in Bucuresti, luni, 19 octombrie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Țintele PSD pentru a deveni ceea ce nu este: absorbirea Pro România a lui Victor Ponta, sustragerea unor parlamentari ai AUR și păzirea partidului de dezertori.

PSD încearcă să-și creeze o imagine de partid de forță în Parlament. Pe care nu o mai are, deși a obținut cel mai mare număr de parlamentari.

A fost țintuit în Opoziție de președintele Klaus Iohannis și este scos din jocurile de putere de către PNL, USR-Plus și UDMR. Partide care au convenit să alcătuiască noua majoritate parlamentară care să participe la guvernare.

Ciolacu:  „Voi avea discuții cu Ponta”. Până atunci, PSD culege aleșii locali ai Pro România

Marcel Ciolacu, președintele formal al PSD, ne-a confirmat parțial intențiile partidului. Social-democrații vor să aspire partidul lui Victor Ponta: „Voi avea discuții cu Victor Ponta în perioada următoare. Vorbim și vedem ce stabilim” a spus Ciolacu.

Potrivit unor lideri centrali ai PSD, Victor Ponta l-a sunat pe Marcel Ciolacu în noaptea de 6 spre 7 decembrie, noaptea în care partidele își efectuau numărătorile paralele ale voturilor obținute la alegerile parlamentare.

Telefon dat la o oră după ce Ponta și-a anunțat pe FB retragerea de moment din activitatea politică. Liderul Pro România i-a transmis lui Marcel Ciolacu că este dispus să se întoarcă în PSD. Intenție care nu a fost agreată de liderii social-democrați în noaptea amintită și nu este agreată nici în prezent de conducerea partidului.

Liderii PSD sunt însă preocupați de zestrea obținută de Pro România după alegerile locale din acest an: 36 de primari, 56 de consilieri județeni și 1885 de consilieri locali.

În plus, sunt interesați și de baza electorală a partidului lui Victor Ponta provenită majoritar de la PSD. La nivelul organizațiilor județene ale partidului lui Ciolacu și Dîncu au început deja negocierile cu aleșii locali și cu liderii județeni ai Pro România.

PSD tatonează atragerea unor parlamentari ai AUR din Oltenia

Conducerea PSD urmărește în parale și o tamponare a AUR, partid care a intrat în Parlament spre uimirea tuturor. Prima îngrijorare a social-democraților lui Ciolacu și Dîncu o reprezintă încercarea AUR a se impune ca fiind cel mai activ partid de opoziție și de împingere a PSD într-o zonă gri a scenei politice.

Liderul PSD Sorin Grindeanu a declarat că pentru PSD, „nu este o decizie închisă o colaborare parlamentară cu AUR” deși a criticat intelectual „excesele AUR care nu sunt în concordanță cu linia PSD”.

PSD și AUR au însă deja un numitor comun. Intenția declarată de ambele partide de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis. Amenințare făcută chiar înainte de constituirea oficială a viitorului Parlament. Parcă am asista la un concurs pentru titlul de miss opoziție.

PSD are însă o experiență de 30 de ani în subteranele politice. Lideri ai partidului au demarat discret și tentative de racolare ai unor parlamentari din AUR. Dar pas cu pas, nu agresiv cum proceda PSD în epocile Ponta-Dragnea.

Pentru început, liderii social-democrați manifestă interes pentru parlamentarii AUR din Oltenia și Moldova, fiefuri vechi ale PSD. În paralel, conducerea partidului a inițiat și pașii protocolari. Potrivit afirmației co-președintelui AUR, Claudiu Târziu, PSD a invitat deja la discuții noul partid.

PSD se teme de o viitoare migrație a parlamentarilor săi

În opoziție este dificil. Liderii PSD se concentrează să-și păstreze parlamentarii generați de alegerile din 6 decembrie. Informațiile privind o intenție de migrare a mai multor parlamentari din partid pentru construirea unui grup independent care să susțină guvernarea de centru-dreapta dorită de președintele Iohannis, provin chiar din PSD.

Grupul ar cuprinde persoanele nou-intrate în partid aduse pentru cosmetizarea imaginii PSD, maculată masiv de sinistra epocă Dragnea. Printre „dezertori” s-ar afla și parlamentarii doctori cu notorietate centrală și locală.

Majoritatea lor fiind directori de spitale, aceștia sunt interesați de bani pentru unitățile pe care le conduc, finanțări care vin prioritar de la guvern, ne-au explicat mai mulți lideri social-democrați din vechea gardă a partidului.

Nu întâmplător conducerea centrală a PSD a anunțat că numele de premier cu care partidul se va duce luni la negocierile politice cu președintele Klaus Iohannis este doctorul Alexandru Rafila.
Agenda politică a PSD în opoziție este la fel de agitată precum a partidelor care vor alcătui viitoarea guvernare. Cu o diferență. PSD nu va mai deține pentru următorii patru ani nici o funcție importantă în stat. Se va lupta în eșaloanele doi-trei ale politicii centrale pentru a-și păstra măcar poziția de lider al opoziției.