Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cunoscut drept ”deputatul mitralieră”, și prevede că persoanele care au fost condamnate pentru evaziune fiscală pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul creat.
În expunerea de motive a acestui proiect de lege, deputatul PSD afirmă că o astfel de măsură este necesară pentru că închisorile din România sunt aglomerate și pentru că statul român a fost a fost condamnat de instanțele internaționale pentru aceste condiții.
În plus, Rădulescu susține că statul român va avea de câștigat de 2 ori dacă evazioniștii vor fi iertați.
Conflictul de interese și incompatibilitățile se vor prescrie în 3 ani. Proiectul deputatului ”Mitralieră” a fost adoptat
”Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptul că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, inițiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat.În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea, dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe cheltuieli din partea statului.Dacă înculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat.” – arată deputatul PSD în expunerea de motive.
În replică, deputatul USR Stelian Ion afirmă că acest proiect de lege pare făcut ”în folosul anumitor persoane”. El a mai anunțat că USR ia în considerare formularea unei sesizări la Curtea Constituțională pe marginea acestei modificări, dacă proiectul de lege va fi adoptat și în plenul Camerei Deputaților, după ce a fost deja adoptat de Senat.