S-a adoptat noua plafonare propusă de PSD care-i protejează financiar pe români
Măsura propusă și adoptată de PSD are ca scop protejarea cetățenilor împotriva practicilor financiare abuzive și promovarea unei accesibilități financiare mai mari pentru aceștia.
Parlamentul României a aprobat inițiativa de a limita dobânzile la împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), un proiect inițiat de senatorul PSD, Daniel Zamfir, și susținut de toți parlamentarii social-democrați. Această lege urmărește să stabilească condiții de împrumut corecte și durabile pentru fiecare cetățean român.
„Am ajuns în România la o situație inadmisibilă în care instituții financiare non-bancare practică dobânzi de 8.000 – 10.000, sau chiar peste 20.000%. A
cest lucru este inacceptabil. Am introdus anumite limite maxime pentru costurile creditării la IFN-uri”, a precizat Daniel Zamfir, potrivit unui comunicat de presă emis de Partidul Social Democrat (PSD).
Inițiativa PSD are ca obiectiv protejarea consumatorilor împotriva practicilor financiare abuzive și promovarea unei mai mari accesibilități financiare. Limitarea dobânzilor la IFN-uri are și rolul de a stabili costurile împrumuturilor la nivele echitabile și durabile pentru consumatori.
Conform legii, suma totală pe care consumatorul trebuie să o plătească nu poate depăși dublul sumei împrumutate inițial. Astfel, în cazul în care un client al unui IFN împrumută 5.000 de lei, suma totală pe care o va returna nu poate fi mai mare de 10.000 de lei. Nicio dobândă penalizatoare sau altă clauză contractuală nu poate determina beneficiarul creditului să achite o sumă mai mare decât dublul sumei inițiale împrumutate.
Legea se aplică și pentru creditele în curs de desfășurare, iar cei care au contractat împrumuturi de la aceste instituții financiare cu clauze și dobânzi excesive vor fi eliberați de aceste obligații.
A treia plafonare impusă de PSD în folosul românilor
Această inițiativă legislativă evidențiază angajamentul PSD față de bunăstarea populației române. Măsurile de plafonare a prețurilor la produsele alimentare de bază și la energie, adoptate pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și pentru a contracara practicile speculative, au fost deja introduse de Guvernul Ciolacu.
Efectele pozitive ale acestor măsuri se resimt deja în veniturile tuturor familiilor, în special în cazul celor cu venituri reduse.
De ce oamenii solicită împrumuturi de la IFN-uri?
Unul dintre motivele principale pentru care persoanele solicită împrumuturi de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri) este lipsa unui loc de muncă stabil, prezența în Biroul de Credite din cauza neachitării la timp a împrumuturilor bancare, incapacitatea de a furniza garanțiile solicitate de bănci sau necesitatea de sume mici care nu se califică pentru un împrumut bancar.
Astfel, mulți oameni au recurs la IFN-uri din necesitate sau atrași de promisiunea unui acces rapid la fonduri. Totuși, sunt supuși unor dobânzi exorbitante de până la 69.467,57%, conform informațiilor furnizate de ANPC. Aceste practici abuzive au fost eliminate prin legea adoptată de Parlament, care urmează să fie promulgată de președintele României.
În numeroase țări, IFN-urile au fost criticate pentru metodele lor de împrumut, care includ adesea dobânzi excesiv de mari și condiții de rambursare stringent. În cazul IFN-urilor comparativ cu băncile, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) la cele mai mari dintre aceste instituții se situează între 20% și 33%.
Asta înseamnă că pentru un împrumut de 1.000 de lei pe un an, rambursarea poate ajunge la 200 de lei – 330 de lei în plus față de suma împrumutată.