PSD a atacat dur USR pe care îl acuză că este împotriva majorărilor de salarii. Social-democrații au amintit că opozanții lor au contestat orice inițiativă de majorare a salariilor la Curtea Constituțională. Ei au încercat să blocheze orice creștere a veniturilor.

Partidul lui Marcel Ciolacu susține că, acum, USR se opune și creșterii salariului minim. Acesta este o măsură obligatorie pentru alinierea României la standardele europene.

PSD vrea salariul minim mai mare cu încă 400 de lei

În contrast, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat deja intenția de a majora salariul minim cu încă 400 de lei începând cu 1 iulie. Această decizie reprezintă un pas crucial pentru îmbunătățirea veniturilor angajaților români cu contracte de muncă. El este necesar și pentru alinierea la salariul minim european până la finalul acestui an.

PSD a reacționat și a spus că respinge vehement campania de dezinformare promovată de USR împotriva legislației europene referitoare la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană.

„USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creștere a taxării muncii”, transmite PSD printr-un comunicat de presă.

Afirmațiile USR sunt desființate punct cu punct

PSD a reacționat la afirmațiile lui Claudiu Năsui, care susține că majorarea salariului minim înseamnă o creștere a taxelor. Social-democrații au contrazis declarațiile făcute de USR, creșterea salariilor în România, ca urmare a introducerii salariului minim european. Ei au spus că această măsură va echilibra raportul dintre muncă și capital. ea va contribui la reducerea disparităților sociale prin îmbunătățirea veniturilor celor cu salarii mici și medii. În plus, va asigura o creștere sustenabilă a pensiilor pe termen mediu și lung.

PSD a arătat că această măsură este crucială pentru motivarea tinerilor să își construiască un viitor în România. Ei au amintit că unul dintre principalele motive pentru emigrarea lor este diferența salarială dintre România și alte state europene.

„Introducerea salariului minim european va contribui la reducerea graduală a acestui decalaj, prin creșterea salariilor în mod predictibil și automat odată cu dezvoltarea economiei naționale”, se menționează în comunicatul emis de PSD.

pensie
Se pregăteşte majorarea salariului minim în România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În guvernarea USR, salariul minim a crescut doar cu 10 euro

PSD a amintit că, în guvernarea USR, majorarea salariului minim a adus o creștere de mai puțin de 10 euro. Social-democrații au subliniat că, de la revenirea lor la guvernare, au prioritizat creșterea veniturilor românilor și implementarea salariului minim european. Salariul minim pe economie a fost majorat cu 1.000 de lei. De la 1 iulie se va adăuga o nouă majorare de 400 de lei, au arătat aceștia.

În schimb, în timpul mandatului USR, majorarea salariului minim a fost de doar 70 de lei brut. Acest lucru se traduce într-o creștere de 41 de lei net. Astfel, impactul acestei creșteri în buzunarele românilor a fost sub 10 euro.

De asemenea, PSD a amintit că USR și Forța Dreptei au atacat proiectele legislative ce propuneau majorări salariale pentru diverse categorii de angajați la Curtea Constituțională. Ei au încercat, în fapt, să le blocheze. Critici din partea USR au fost exprimate și față de majorările salariale ale profesorilor și personalului medical, domenii esențiale unde USR nu a propus nicio creștere salarială în timpul mandatului său.

Ce presupune implementarea salariului minim european

PSD a dat detalii despre implementarea salariului minim european. Astfel, partidul lui Marcel Ciolacu a spus că această măsură urmărește un traseu predictibil. Conform partidului, se va asigura ca angajatorii să își pot planifica politica salarială cu precizie.

Propunerea Guvernului Ciolacu de a majora salariul minim cu 400 de lei până la 3.700 de lei este văzută ca o componentă esențială în implementarea directivei privind introducerea salariului minim european. Se estimează că peste 1,5 milioane de români vor beneficia de această creștere a veniturilor.

Norme clare, proceduri eficiente și practici adecvate sunt considerate esențiale pentru a stabili și actualiza salariile minime legale, conform Directivei Europene privind salariile minime adecvate în UE.