Majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european, transmite Partidul Social Democrat (PSD) printr-un comunicat.
PSD: Majorarea salariului minim este necesară
„PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022.
Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut.
Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România.
Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România. PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România”, a transmis PSD printr-un comunicat postat pe site-ul formațiunii.
Precizăm că joi, de la 14.30, are loc reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, în prezența premierului Nicolae Ciucă, în timpul căreia se va discuta despre majorarea salariului minim.
Ce valoare va avea salariul minim?
Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că salariul minim „cu siguranţă” va fi 3.000 de lei.
„Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţă, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Or aici, lăsaţi-ne să discutăm.
Pentru că partajarea contribuţiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, miercuri seară, la Digi 24.