PSD a depus un proiect la Senat care schimbă legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis şi liderul senatorilor PSD Ştefan Radu Oprea au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea actului normativ .
Modificările vizează finanțarea privată a partidelor politice. Astfel, au fost stabilite limite maxime privind încasarea cotizaţiilor în numerar. Sunt incluse prevederi suplimentare referitoare la împrumuturi şi termenul maxim de restituire de cel mult 5 ani, precum şi la bunurile care pot face obiectul contractelor de împrumut de folosinţă.
Proiectul mai propune e ca împrumuturile contractate de la persoane fizice să fie încheiate numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulutăţii absolute, însoţie de documente predare-primire. Totodată, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice trebuie să fie împărţit partidelor politice proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi a consilierilor locali generali din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 25 de mandate de consilier judeţean şi consilier general.
Subvenţia de la bugetul de stat pe bază de algoritm
În ceea ce priveşte finanţarea publică a partidelor politice, modificările aduse introduc la nivelul legislaţiei primare algoritmul pe baza căruia se alocă şi se distribuie fiecărui partid politic subvenţia de la bugetul de stat.
De asemenea, sunt propuse modificări cu privire la destinaţiile veniturilor care provin din subvenţii de la bugetul de stat, precum şi ale limitelor cheltuielilor efectuate din acestea. Plafoanele maximale propuse pentru fiecare categorie de cheltuieli finanţată din subvenţiile de la bugetul de stat au fost introduse astfel încât să prevină utilizarea discreţionară a acestor fonduri.
Este propus, prin acest proiect legislativ, ca normele metodologice de aplicare a prevederilor legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale să fie aprobate prin hotărâre a AEP, acestea urmând a reglementa, în mod obligatoriu: modalităţile şi formatul de înregistrare, evidenţă şi publicitate a donaţiilor, cotizaţiilor, împrumuturilor şi veniturilor proprii, precum şi a cheltuielilor partidelor politice; modalităţile şi formatul de înregistrare, evidenţă şi publicitate a veniturilor şi cheltuielilor în campania electorală; raportarea cheltuielilor de publicitate politică; procedura şi metodologia controlului; metodologia dde rambursare a sumelor cheltuite pentru campania electorală.
Împrumuturi în bani, numai prin acte autentice notariale
Potrivit proiectului de lege „partidele politice nu pot obţine venituri din alte surse de finanţare decât cele prevăzute de prezenta lege”.
Legea actuală prevede că „partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora”.
Proiectul propus de social-democraţi mai spune că partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României Partea I, precum şi de a comunica AEP, până la data de 31 mai a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au depus în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare cumulaată depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară.
În forma actuală legea prevede că „partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară”.
Donaţiile pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute
De asemenea, proiectul introduse un nou alineat care precizează că AEP publică pe pagina de internet proprie informaţiilor comunicate, până la data de 30 iunie a anului în care se face comunicarea.
Totodată, „donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Donaţiile primite de la o persoană fizică pot proveni din veniturile proprii ale acesteia”, conform proiectului de lege.
Actul normativ în vigoarea precizează că donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii minime brute pe ţară.
„Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respctiv. Donaţiile primite de la o persoană juridică pot proveni doar din veniturile proprii ale acesteia”, mai indică iniţiativa legislativă a PSD.
În forma actuală a legii, donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară.
Senatul este prima Cameră sesizată cu această propunere legislativă, iar Camera Deputaţilor este decizională.