Marcel Ciolacu trebuie să negocieze intrarea PSD-ului la guvernare

În cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PSD, s-a discutat despre mandatul care i-a fost acordat lui Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, și echipei sale de conducere pentru negocierile ce urmează. Viitoarele negocieri vor viza atât formarea majorităților în Parlament, cât și posibilitatea ca PSD să participe la guvernarea țării.

Mai mulți social-democrați au vorbit despre rezultatele obținute la alegerile trecute și despre perspectivele pentru viitor. Pe baza lor, Marcel Ciolacu a primit un mandat larg pentru a negocia. Negocierile viitoare vor fi purtate cu toate partidele politice pro-europene și democratice din Parlament.

Deocamdată, nu a fost discutat un nume concret pentru funcția de prim-ministru din partea PSD. În mod obișnuit, această poziție revine președintelui PSD, dar, în acest moment, discuțiile se concentrează mai mult pe principii și poziții decât pe persoane.

„În acelaşi timp, au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate, domnului Marcel Ciolacu îi s-a votat acest mandat larg de negociere. Mandatul prevede negocieri cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament.

Mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare, având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru. Poziţia de prim-ministru de la PSD nu a purtat un nume în acest moment.

Sigur că, de obicei, poziţia de prim-ministru a Partidului Social Democrat este ocupată de preşedintele PSD. Dar, deocamdată, discutăm poziţii, discutăm principii şi mai puţin despre oameni în acest moment”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Lucian Romaşcanu
Lucian Romaşcanu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

PSD și PNL ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale

Posibilitatea ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale face parte din mandatul extins de negociere primit de Marcel Ciolacu. Potrivit spuselor sale, este prea devreme să se discute concret despre acest subiect. Decizia finală va aparține noului guvern.

Președintele României a anunțat deja că noul guvern va stabili calendarul, iar după ce acesta va fi clarificat, se vor decide strategia și abordarea pentru alegerile prezidențiale.

În ceea ce privește participarea la guvernare, PSD va cere funcția de prim-ministru al României și va propune cinci condiții esențiale pentru formarea unei eventuale coaliții:

  1. Păstrarea unui nivel ridicat al investițiilor, de peste 100 de miliarde de lei pe an.
  2. Creșterea puterii de cumpărare, prin reducerea inflației, scăderea impozitelor pe salarii și plafonarea prețurilor la gaze, energie și alimente de bază.
  3. Măsuri de susținere a economiei românești, cum ar fi sprijinirea firmelor mici și mijlocii și stimularea mediului privat.
  4. Relansarea industrializării în România.
  5. Reforma statului, care include reducerea birocrației și un guvern mai eficient.

PSD nu va intra la guvernare dacă aceste principii nu sunt acceptate. Desemnarea premierului României este responsabilitatea președintelui României. Totuși, el speră că de această dată funcția de prim-ministru al României va fi acordată partidului politic care a obținut cele mai bune rezultate la alegerile parlamentare.

„Despre varianta unui candidat PNL-PSD la prezidenţiale, acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al lui Marcel Ciolacu. Dacă vreţi opinia colegilor, este prematur să discutăm acum despre ceea ce se va întâmpla. Este atributul noului guvern, sigur ar fi putut să fie şi al acestui guvern, dar aşa cum a anunţat preşedintele, noul guvern va decide calendarul şi, în funcţie de acel calendar, vom discuta mai departe şi cum ne vom prezenta în alegerile prezidenţiale.

PSD-ul va cere poziţia de prim-ministru şi prezenţa la guvernare, incluzând cinci principii fundamentale pe care va trebui să le accepte o eventuală coaliţie din care Partidul Social Democrat face parte: 1. Menţinerea ritmului investiţiilor la peste 100 de miliarde de lei anual. 2. Creşterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerii impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază. 3. Măsuri care să subscriu noţiunii de patriotism economic, în continuarea susţinerii mediului privat românesc, plus menţinerea pragului la întreprinderile mici şi mijlocii. 4. Industrializarea României. 5. Reforma statului, începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizare şi aşa mai departe.

Acestea sunt cele cinci puncte, fără de care Partidul Social-Democrat nu va intra la guvernare. Desemnarea premierului este atributul preşedintelui României. Vom vedea atunci, în zilele respective, dacă picăm pe ceea ce am negociat. Conform spiritului Constituţiei, premierul va trebui să fie de la partidul care a avut cel mai mare scor în alegeri. Nu s-a întâmplat întotdeauna, de data asta sperăm să se întâmple”, a spus social-democratul.

Noul guvern ar urma să fie format imediat după 21 decembrie

Noul guvern ar urma să fie format imediat după 21 decembrie. Este posibil ca un partid pro-european să rămână în opoziție pentru a evita ca opoziția să fie dominată complet de partidele politice care se declară suveraniste.

Despre structura viitorului guvern, Lucian Romașcanu a sugerat că ar putea exista o reducere a numărului de ministere, cu 2-3 mai puține decât în prezent. Măsurile pentru debirocratizare și eficientizarea aparatului de stat, inclusiv în cazul companiilor de stat, vor trebui să continue.

„Întâi să vedem din cine este formată majoritatea de guvernare, să vedem cine va fi în opoziţie, dacă va exista unul din partidele din coaliţia pro-europeană. Vă spun punctul meu personal de vedere, nu s-a discutat, dar am văzut că şi domnul Nicuşor Dan a ieşit cu aceeaşi idee acum câteva zile. Probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în opoziţie, pentru a nu lăsa opoziţia integrală în mâna celor care se autodenumesc suveranişti.

Au fost foarte mulţi colegi care au zis fără USR, au fost colegi care au zis cu USR, vom vedea ce rezultă din negocierile pe care domnul Ciolacu le va purta împreună cu echipa noastră.

Probabil că o reducere de 2-3 ministere este foarte posibilă, în acest moment. Iar măsurile de debirocratizare şi de supleţe a statului vor trebui continuate şi cu companii de stat şi aşa mai departe”, a explicat oficialul PSD.