Alianța PSD-PNL a depus lista comună pentru europarlamentare. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au susținut, ulterior, o declarație de presă de la sediul BEC.
Alianţa PSD-PNL a depus lista comună pentru europarlamentare
În cursul zilei de vineri, 5 aprilie, alianța PSD-PNL a depus lista comună a candidaților pentru alegerile europarlamentare la Biroul Electoral Central.
De acolo, premierul Marcel Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă, au susținut o declarație de presă în care au spus că partidele au reușit să treacă peste orgolii.
Fostul prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că această listă cuprinde o parte dintre europarlamentarii care au experiență și care și-au desfășurat activitatea în Parlamentul Uniunii Europene.
Pe liste apar și oameni noi, continuă el, adăugând că este vorba despre o echipă asumată de ambele partide.
Misiunea echipei este de a merge la Bruxelles pentru România, nu pentru un partid sau altul. Echipa va trebui să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru ca România să continue să beneficieze de dezvoltare cu fonduri europene.
” (…) de altfel s-a și realizat în ultimii 17 ani și putem cu toții să vedem acest lucru, bani cu care vom continua să dezvoltăm comunitățile locale, să putem să realizăm infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, să putem să îmbunătățim cele două obiective pe care fiecare dintre partide și toate partidele politice au promis că le vor avea pe lista de priorități, și anume domeniul educației și domeniul sănătății. Eu am mare încredere în acest demers și sunt convins că și cetățenii României văd în această listă comună un angajament al celor două partide pentru România”, spune el.
Alianța corectă pentru România
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mai spus că lista a devenit acum oficială. De altfel, el spune că alianța nu a făcut acest lucru pentru PNL, nici pentru PSD.
Marcel Ciolacu arată că toate discuțiile interne au fost depășite. În acest fel, se poate vedea că PSD și PNL au maturitatea politică de a lua o decizie pentru stabilitate.
El mai spune că nu este momentul ca România să piardă vreo investiție.
” (…) vreun ban european și vreo coerență când vorbim de aderarea integrală la spațiul Schengen și terestru, când vorbim de eliminarea vizelor pentru Statele Unite și nu în ultimul rând, când vorbim de aderarea la OECD.
Acestea sunt proiectele mari pentru care, de fapt, am creat această alianță electorală, şi după ce românii vor decide prin vot, pentru că întotdeauna românii au dreptate, vom vedea după data de 10 iunie deciziile ulterioare politice”, arată el.
Marcel Ciolacu mai spune că s-a făcut ceea ce este corect pentru țară și pentru locuitorii ei.
” (…) Este un moment în care noi venim cu o ofertă, venim cu o ofertă administrativă pentru capital a României, o capitală europeană, vorbim cu o ofertă europeană pentru alegerile europarlamentare, vorbim cu o ofertă de stabilitate, de construcție și nu mai îndemnăm românii să voteze contra unui partid sau altui partid. Intrăm în cu totul și cu totul altă logică electorală”, a încheiat Marcel Ciolacu.
Alianța PSD-PNL, prima care a depus lista
Toni Greblă, președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), spune că au fost verificate listele. Acesta a adăugat că este prima alianță care depune listele pentru alegerile europarlamentare și cele de susținători.
”Au fost verificate până la acest moment listele de susţinători şi s-a constatat că au îndeplinit numărul de semnături valabil obţinute pentru a putea depune lista de candidaţi la Biroul Electoral Central. Zilele următoare vor veni şi ceilalți competitori politici cu documentele pentru a fi înregistrate şi validate la Biroul Electoral Central”, a adăugat el.
Toni Greblă a mai spus că, din punct de vedere tehnic, totul s-a desfăşurat conform calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern.
”Din punct de vedere tehnic, totul s-a desfăşurat conform calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern şi publicat şi pot să vă spun că pentru prima dată Biroul Electoral Central funcţionează într-un spaţiu generos, care poate permite desfăşurarea unei activităţi corespunzătoare şi competitorilor politici să îşi depună documentele, inclusiv în ceea ce priveşte semnăturile care sunt destul de multe”, a arătat el.