PSD, PNL-PDL, aceeași miz… economie socială de piață

Programul Alianței Creștin-Liberale este îngrozitor de plictisitor și confirmă ceea ce orice economist serios ar fi putut prezice. Anume, că asistăm în România la manifestarea unei tendințe inevitabile ce caracterizează democrațiile moderne, în special pe cele care barează libera concurență politică, care împiedică formarea partidelor și, astfel, înnoirea clasei politice. Este vorba de tendința de omogenizare a (cartelului) partidelor politice, de continua mutare a acestora către centrul spectrului politic și, în consecință, de reducerea numărului alternativelor politice până la un nivel la care țara ajunge să fie condusă prin rotație de două partide – de unde mai rămâne doar un pas până la împlinirea dezideratului nemărturisit al tuturor politrucilor: constituirea partidului unic și conducerea poporului de „aleșii“ care s-au cocoțat cu talent la putere.

Însuși numele ales pentru această alianță „de dreapta“ denotă un conformism găunos. Cât de creștină și cât de liberală este alianța dintre PNL și PDL? Păi, în privința primului termen, ne-a lămurit domnul Vasile Blaga, în opinia căruia creștinismul este un fel de șaorma cu de toate.

“A propos de termenul „creștin” din titlul Alianței Creștin Liberale, liderul PDL ne spune că nu este vorba de sensul religios, ci de ceva mai vag, legat de moralitate si legalitate: „ Crestin nu atat in sens religios, desi suntem un popor crestin, dar nu inseamna ca excludem pe cineva, evreii sau muslmanii. Crestin inseamna sa respecti familia, sa fii moral, sa respecti legea.”

Domnul Blaga continuă tradiția devalorizării limbajului, a gândirii și a moralei începută de secole și „grație“ căreia astăzi „liberal“ înseamnă cu totul altceva decât ce însemna pe timpuri, „dreptul“ nu mai reflectă natura umană, ci este, scuzați expresia, emanația inflaționistă a intereselor clasei politice ș.a.m.d.

În ceea ce privește liberalismul, lucrurile stau exact cum v-am zis: pe dos. Alianța Creștin Liberală susține „economia socială de piață“, ceea ce o face, teoretic, imposibil de diferențiat față de exponenții viziunii socialismului cu față umană intitulată exact la fel de tovarășii mai vechi sau mai noi.

“Eu, precum stiti, am pledat pentru ‘o economie sociala de piata’, care pe de o parte, sa nu ignore piata – acest factor obiectiv care a jucat un rol activ in progresul societatii umane, nu numai in perioada capitalismului, dar, pe de alta parte, sa asigure echilibrul intre eficienta economica si efectele sociale ale acesteia. Este ceea ce au promovat socialistii suedezi cand au venit la putere in anii ’30 si s-a extins apoi in Europa Occidentala, inclusiv de catre crestin-democratii germani, pe vremea lui Adenauer si Erhardt.Ideea de ‘economie sociala de piata’ si de ‘model social european’ a devenit un aquis european – care acum a devenit obiect al atacurilor fortelor de dreapta”. (Ion Iliescu)

În rest, ce ar mai de spus despre programul politic al Alianței Creștin Liberale? Că este o salată de idei copiate pe negândite care se bat cap în cap? Că este plin de platitudini care, în esență, converg către populismele din programul principalului așa-zisului său concurent, PSD? Că este doar o exprimare mai literară a celebrului consens popular „Să ne fie bine, ca să nu ne fie rău?”  I-auziți:

“Libertatea individuală are o singură limită: respectul pentru libertatea celuilalt… Statul trebuie să se îngrijească în așa fel încât exprimarea libertății individuale să nu intre în contradicție cu interesele legitime ale societății.”

Păi care sunt interesele legitime ale societății, în afară de… libertatea celorlalți? Hai stimați politicieni, nu ne mai țineți în suspans!

“Politica noastră promovează responsabilitatea individuală… Statul nu intervine, potrivit principiului subsidiarității, decât atunci când o persoană nu-și poate asigura un trai demn și nu primește ajutor din partea apropiaților sau a comunității din care face parte, iar organizațiile private dedicate acestui scop se află în imposibilitatea de a întreprinde măsuri în favoarea sa.”

Mai concret aș vrea să știu, oare PNL-PDL doresc creșterea ponderii statului în PIB?! Fiindcă dacă mă iau după ce zic în programul politic atunci răspunsul este „Nu”, în vreme ce în declarațiile lor politicienii celor două partide nu ezită să deplângă sumele insuficiente de bani care vin la bugetul statului.

Aiureli.

 

BOGDAN GLĂVAN,
profesor de economie și deţinătorul blogului www.logec.ro