Mircea Geoană a prezantat un pachet de măsuri pentru ieşirea din criză. Propunerile au fost concepute de experţii în materie de finanţe din cadrul partidului pe care îl conduce şi vizează o relaxare a fiscalităţii.

În programul PSD, capul de afiş este reprezentat de eliminarea de la 1 septembrie a impozitului minim, care nu a avut efectul scontat la bugetul de stat. Social-democraţii semnalează faptul că, în contexul închiderii multor afaceri, costurile administrării acestui impozit sunt mult părea mari.

Opinii diferite în coaliţie

Întrebat dacă social-democraţii au discutat cu colegii de coaliţie despre propunerea de renunţare la impozitul forfetar, Geoană a precizat că „opiniile sunt diferite cu privire la acest subiect”.

„Pe mine mă interesează mai mult opinia mediului economic, care, în acest moment consideră acest impozit ca un obstacol în calea bunei funcţionări a unui important segment de întreprinderi mici şi mijlocii. Teoria economică spune că în condiţii de criză ecomomică nu cresc taxele. Pentru că vorbim de politică prociclică, creşterea de taxe înseamnă un tip de politică prociclică”, a declarat Geoană.

Bonificaţii pentru bunii platnici

O altă măsură ar fi acordarea unei bonificaţii pentru companiile care şi-au plătit conştiincios dările către stat în ultimii trei ani, precum şi pentru persoanele fizice care şi-au plătit impozitele  integral până la finele luni martie a fiecărui an.

„Credem că încurajarea comportamentului corect al firmelor reprezintă, în condiţii de criză, o măsură stimulativă, pentru că tentaţia de a merge către evaziune fiscală există în firea umană şi în comportamentul companiilor din toată lumea, nu numai din România”, a susţinut liderul PSD.

Şi statul poate plăti penalităţi

Proiectul include totuşi şi penalizări, adresate însă administraţiei. Astfel, Ministerul de Finanţe ar urma să fie amendat pentru depăşirea termenului legal de rambursare a TVA sau pentru alte întârzieri la plată.

Trebuie menţionat că, pentru plata acestor penalităţi, se vor extrage bani de la bugetul de stat, nu de la funcţionarii publici vinovaţi de neefectuarea la timp a plăţilor.

DETALII:
Citeşte şi Planul lui Geoană: TVA redus la pâine, carne de pui şi lapte.