PSD pregătește o nouă reformă fiscală. Facilitățile fiscale de care vor beneficia românii

PSD-logo

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD elaborează o nouă reformă fiscală, menită să îmbunătățească nivelul de trai al familiilor, fără a aduce o încărcare suplimentară asupra cetățenilor români. Măsurile au fost anunțate de liderul social-democraților, premierul Marcel Ciolacu.

PSD elaborează o nouă reformă fiscală

Potrivit lui Marcel Ciolacu, noua reformă fiscală va include deduceri fiscale în funcție de numărul de copii din familie, într-un mod similar cu practica adoptată în alte state europene.

„Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid. V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri.

Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a declarat acesta.

Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Facilitățile fiscale pe care le dezvoltă Guvernul PSD au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al românilor. De exemplu, veniturile pe persoană au înregistrat o creștere de 13,5%, iar cele pe gospodărie au crescut cu 13,1%, depășind creșterile de prețuri, care au fost de 11,5%, respectiv 11%.

Cu toate acestea, statisticile arată că o persoană care are un copil în întreținere câștigă cu 28% mai puțin decât o persoană fără copii. Deducerile din impozitul pe venit pentru familiile care se află în prima situație ar putea reprezenta o soluție sustenabilă pentru reducerea acestui decalaj.

Schimbările susținute de PSD pentru taxarea muncii

La fiecare actualizare a datelor demografice pentru țara noastră, un nou record este doborât: s-au născut cei mai puțini copii, iar populația a ajuns la cel mai scăzut nivel. România îmbătrânește, iar tot mai mulți oameni se găsesc singuri. Pentru ca lucrurile să se schimbe, rata totală a fertilității ar trebui să fie de 2,1. Tocmai creșterea acestui indicator este vizată de măsurile anunțate de premierul Marcel Ciolacu.

Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puțin doi copii face parte integrantă dintr-o amplă strategie de creștere a natalității. Un proiect de Hotărâre de Guvern pe această temă, inițiat de Ministerul Muncii, este în consultare publică.

Cifrele care prezintă, în mod sec, fotografia actuală a situației populației dezvăluie, de fapt, dezastrul demografic în care România se afundă de la un an la altul. Datele ultimului recensământ, din 2021, arată că în România mai trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, cifră similară cu cea din 1966. În privința natalității, scăderea este continuă. În 2020, s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, iar în 2021, cei mai puțini din ultimii 130 de ani. În primul semestru din 2023, s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 145 de ani.

Acestui fenomen i se adaugă migrația, iar datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre țările care vor resimți cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii și sistemului de sănătate, în condițiile în care România pierde la fiecare deceniu un milion de locuitori.

PSD vrea să protejeze nivelul de trai al românilor prin noua reformă fiscală

Ceva trebuie făcut, iar scăderea taxării muncii, cu scopul creșterii veniturilor nete ale familiilor, se adaugă măsurilor care au fost deja implementate la propunerea PSD, începând din 2022.

Acestea includ voucherul de 250 de lei, oferit o dată la două luni, pentru achiziționarea de alimente, destinat familiilor cu venituri mici, persoanelor cu venit minim garantat sau celor cu dizabilități. De asemenea, există suport pentru achiziția de rechizite pentru elevii din familii cu venituri mici, suplimentat cu vouchere lunare de 150 de lei pentru rechizite, haine sau alimente.

Strategia națională pentru implementarea eficientă a politicilor familiale, precum și a Indicatorilor de performanță în domeniul politicilor familiale, cuprinde și alte măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții familiilor. Printre acestea se numără facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale sau cu chirii subvenționate, accesul la credite cu dobânzi reduse, garantate de stat, și acordarea de tichete sociale pentru accesul la creșe și grădinițe, inclusiv cele private.

Un alt set de măsuri vizează reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici către orașele mari din România. Aceste proiecte au termen de realizare până în 2028 și vor fi finanțate din fonduri publice și din PNRR.