Marcel Ciolacu ar avea intenția să candideze la prezidențiale
Adevăratele planuri ale lui Marcel Ciolacu. În urma reușitei liberalilor de a introduce un amendament la bugetul de stat pentru anul 2024, care stipulează că nu se vor aplica noi taxe și impozite pe parcursul lui 2024, PSD-ul a popularizează și el această idee.
Totuși, anumite voci spun că această mișcare este puțin credibilă, având o evidentă o tentă strict electorală.
În cadrul unui eveniment cu oameni de afaceri străini, premierul Ciolacu a afirmat că nu va crește taxele. Totuși, el nu a specificat dacă acest angajament se referă la anul în curs sau la 2025.
„Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR”, a declarat, în urmă cu câteva zile, Marcel Ciolacu.
Participanții la eveniment au manifestat scepticism în privința sincerității afirmațiilor premierului.
Principalul motiv al scepticismului manifestat de oamenii de afaceri a fost faptul că decizia de a nu crește taxele și impozitele a fost deja impusă la nivelul Coaliției. S-a întâmplat prin eforturile PNL.
În plus, există percepția că această afirmație sugerează mai degrabă un interes politic personal al premierului. Mai degrabă decât o opțiune ideologică coerentă.
Ciolacu vrea să își extindă electoratul
În același context, anumite surse au indicat că premierul Ciolacu încearcă să atragă și alte segmente de electorat decât cel tradițional, asociat cu stânga politică.
Această mișcare ar putea fi corelată cu intenția premierului de candida la alegerile prezidențiale. Aici, pentru a progresa în turul doi, va trebui să câștige susținerea electoratului de dreapta.
Este demn de menționat că propunerea de a menține neschimbate taxele și impozitele pentru anul 2024 a fost impusă de PNL. S-a întâmplat în urma deciziei Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a introduce o serie de noi taxe și impozite începând cu 1 ianuarie 2024.
La acea vreme, liberalii au afirmat că orice creștere suplimentară a fiscalității reprezintă o limită drastică pe care nu vor să o treacă.
Conform PNL, mediul de afaceri necesită predictibilitate pentru a opera și a face față cu succes contextului economic complex din 2024.
În această optică, membrii PNL au argumentat că cei care deja contribuie la veniturile bugetului de stat nu ar trebui să fie supuși la noi impozite sau taxe.
„Pe parcursul exercițiului financiar 2024 nu se adoptă/aprobă acte normative cu intrarea în vigoare înainte de 01.01.2025, prin care se realizează creșteri ale cotelor de impozitare sau lărgirea bazelor de impozitare, în vigoare la data de 01.01.2024, se elimină sau se reduc facilități existente sau prin care se stabilesc alte impozite și taxe decât cele avute în vedere la fundamentarea veniturilor bugetului general consolidat, prevăzute de prezenta lege”, stipulează amendamentul PNL în cauză.