Adrian Țuțuianu susține organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie pentru stabilitate și prezență ridicată la vot
Adrian Țuțuianu (PSD) a explicat că legea permite organizarea de alegeri prezidențiale cu cel mult trei luni înainte de finalul mandatului președintelui, iar coaliția a ales datele de 15 și 29 septembrie, lucru confirmat și de Nicolae Ciucă.
El a subliniat importanța respectării acestui calendar pentru a menține seriozitatea și a evitat impresia că alegerile sunt organizate în funcție de interesele politice.
Țuțuianu a argumentat că luna septembrie, cu vreme bună și prezență ridicată la vot, este ideală pentru validarea noului președinte. Campania electorală va avea loc în septembrie, majoritar după 15 august, iar precampania în perioada concediilor.
El a respins ideea că alegerile din septembrie ar afecta procesul de învățământ, menționând că același lucru s-ar întâmpla și în decembrie. Interesul PNL este să își consolideze poziția și să își reorganizeze lucrurile.
„S-a adoptat o lege prin care s-a stabilit că alegerile prezidențiale pot fi organizate cu cel mult 3 luni înainte de data la care încetează mandatul președintelui. În aceste 3 luni, coaliția a ales atunci 15 și 29 septembrie, și lucrul ăsta e recunoscut și de domnul Ciucă, a fost făcut public la momentul respectiv.
Primul lucru care cred eu că este important este seriozitatea. Am dat sentimentul că ne așezăm alegerile după cum are interes fiecare. Am stabilit un calendar, trebuie respectat. În al doilea rând, vă aduc un argument care cred că este în avantajul evoluțiilor democratice.
Luna septembrie este o lună în care vremea-i bună, oamenii vin la vot, prezența va fi foarte ridicată și asta cred că este în avantajul validării celui care va fi în final președintele României.
Campanie electorală va fi în luna septembrie, o bună parte, după 15 august, începutul lunii septembrie. Perioada de precampanie va fi predominant în perioada de concedii.
Iar ultimul argument, că împietează desfășurarea normală a procesului de învățământ, este valabil la fel și în luna decembrie, sunt tot în timpul anului școlar.
Interesul PNL-ului ar fi acela de a se consolida puțin, de a-și reașeza lucrurile în jurul mesei. Alt interes nu văd care e”, a declarat Adrian Țuțuianu pentru postul B1TV.
Vlad Nistor susține luna decembrie pentru alegerile prezidențiale
În același context, europarlamentarul PNL Vlad Nistor a declarat luni seara, că data pentru alegerile prezidențiale este încă în discuție în cadrul coaliției și că nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens.
Vlad Nistor a menționat că discuțiile continuă și nu s-a ajuns la o decizie finală în privința mutării datei alegerilor prezidențiale.
El a subliniat că există avantaje și dezavantaje în toate variantele discutate, menționând problema suprapunerii cu marile concedii semnalată de domnul Ciucă.
Discuția inițială a fost doar un început, iar următorul pas va fi să se vadă cum se va proceda în continuare.
“Încă nu se mută, încă se discută. De fapt, nu a existat o soluție finală în niciun moment. Sunt avantaje și dezavantaje în toate cazurile. Problema subliniată de domnul Ciucă, aceea a suprapunerii cu marile concedii e una adevărată. Tocmai de aia discuția atunci când a apărut nu a fost definitivată, a fost doar un început de discuție. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat Vlad Nistor.
El a menționat că tradițional, începând aproape din ’90 încoace, schimbarea președinților are loc în decembrie.
A adăugat că există deja o situație destul de hazlie în cazul alegerilor primarilor și consiliilor locale, unde fiecare va continua să aibă doi guvernanți distincți pentru fiecare unitate administrativ-teritorială.
“Prin tradiție aproape, s-a întâmplat din ‘90 încoace, în decembrie ne schimbăm președinții. Plus că se întâmplă deja, ceva destul de hazliu în cazul alegerilor primarilor și a consiliilor locale, vor sta fiecare în continuare, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea doi guvernanți distincți.