PSD şi PNL, liste comune la alegeri? Marcel Ciolacu: Prefer modelul din Germania

Marcel Ciolacu Nicolae Ciucă

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Marcel Ciolacu a comentat, duminică, posibilitatea ca cele două partide mari din coaliţia actuală de guvernare, PSD şi PNL, să candideze împreună la alegerile parlamentare din 2024. De ce nu vede Ciolacu această variantă ca pe o opţiune reală şi ce alternative propune liderul social-democrat?

Vor vota românii o listă comună PSD-PNL la alegerile parlamentare din 2024? Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a explicat care sunt planurile, în viziunea sa.

PSD şi PNL, împreună la alegerile din 2024? Marcel Ciolacu nu vede această opţiune şi spune că preferă modelul german

Liderul social-democrat a precizat că „vede o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”, însă a indicat că şi în România poate funcţiona foarte bine modelul din Germania.

Acolo, partidele importante de stânga şi de dreapta au mers separat în faţa alegătorilor, însă au guvernat împreună în ultimii 17 ani.

Invitat la Prima TV, liderul PSD a fost întrebat dacă este adevărat că PSD şi PNL vor merge împreună la alegeri, aşa cum a afirmat Ludovic Orban.

„Nu vreau să comentez ce spune domnul Orban. Ştiţi, e o vorbă: pâinea se mănâncă rânduri. Domnul Orban a avut şansa să facă ceva bun pentru această ţară şi pentru PNL.

Părerea mea, că nu i-a reuşit nici pentru PNL, nici pentru România, dacă ne uităm la cifre şi abordarea din perioada pandemiei. Cred că vom rămâne doar cu frustrarea că am fost închişi în case timp de 30 sau 60 de zile, în timp ce s-au furat sute de milioane de euro pe produse neconforme şi nefolosite nici în ziua de astăzi. (…)

Nu cred că… eu prefer sistemul german, chiar dacă acolo aproape 17 ani au fost stânga şi dreapta împreună la putere, întotdeauna au candidat separat şi după alegeri au creionat o coaliţie”, a replicat Marcel Ciolacu.

Fiecare partid îşi apără propriile valori, însă nu există certuri între PSD şi PNL

Preşedintele PSD a mai indicat faptul că, în acest moment, nu vede o conjunctură în care stânga şi dreapta să candideze împreună la alegerile din 2024. Totuşi, el a subliniat clar că divergenţele dintre cele două formaţiuni politice „nu sunt certuri”.

„E normal ca eu să apăr valorile social-democrate şi să-mi doresc o echitate socială mai pronunţată în România.

E normal ca domnul Ciucă să-şi apere valorile liberale şi important e ca fiecare cu argumente – nu cu lozinci, ”Domnule, este taxă unică”.

Haideţi să vedem realităţile, s-au închis foarte multe incendii în această perioadă de şase luni de zile şi doar să fii rău intenţionat să nu observi totuşi plus valoarea adusă de PSD prin miniştrii săi în actuala componenţă a guvernului şi rapiditatea cu care s-a reacţionat la aceste crize.

Nu văd, totuşi, o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”, a mai declarat, duminică, Marcel Ciolacu.

„Este evident că nu am creat această coaliţie din dragoste între cele două partide, categoric”

Liderul PSD a mai explicat că această coaliţie actuală de guvernare nu s-a născut din dragoste, ci din interes pentru România.

„Câştigul cel mai mare al actualei coaliţii este că funcţionează la parametrii, totuşi, aşteptaţi de populaţia României. Suntem din două familii politice diferite. Este evident că nu am creat această coaliţie din dragoste între cele două partide, categoric. Din interes pentru ţară.

Totuşi, această coaliţie, în afară de majoritatea din Parlament, a adus şi o stabilitate în România şi dacă la început existau anumite opinii că ar fi fost mai bine ca PSD-ul să stea în opoziţie, că ar fi crescut în sondaje, acum, după cele şase luni de implicare directă a Partidului Social Democrat şi a miniştrilor din Guvern, cred că decizia a fost una corectă, mai ales în contextul cu aceste crize suprapuse”, a mai spus Marcel Ciolacu, în cadrul emisiunii „Insider politic”.