Atunci, spune premierul că existau „semne clare” că România nu se va putea încadra în ținta de deficit. În acea perioadă, însă, ministru al Finanțelor responsabil cu estimările și calculele privind deficitul era chiar Adrian Câciu de la PSD. Iar toate deciziile se luau în cadrul coaliției, din care face parte și șeful PSD.

„Nu pot să nu regret faptul că aceste măsuri nu s-au discutat cu câteva luni, poate din luna februarie-martie, astfel încât ele să fie luate treptat. Sunt măsuri care au efecte imediate și efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante, unele bugetate, altele nebugetate”, a spus Marcel Ciolacu în conferința de presă de azi.

Marcel Ciolacu, indirect, pe întreaga coaliție, din moment ce chiar și în februarie-martie, guvernul era rezultatul alianței PNL-PSD, iar pârghiile principale erau la PSD, prin conducerea Ministerului Finanțelor responsabil cu calculele privind deficitul și prin participarea la deciziile coaliției de guvernare.

PSD face o mare greșeală dacă invocă greaua moștenire acum, câtă vreme știe foarte bine că ministru Câciu a generat, fără să consulte ANAF o prognoză bugetară umflată. Liberalii nu vor tolera astfel de atacuri incorecte”, au declarat surse liberale.

„Este pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare. S-a pornit, în 2019, cu o datorie publică de 37%, din câte știu eu, şi cu un deficit bugetar de 2,7% – 2,9% şi am ajuns, după două guvernări nefericite, la un deficit de 9,2%, fiind singurul stat din Uniunea Europeană care are un acord în ceea ce privește deficitul excesiv.

Sunt multe măsuri care se iau și mi-aș fi dorit ca aceste măsuri să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puțin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta”, a mai declarat premierul României.