PSD solicită MAE să inițieze discuții privind suspendarea temporară a exporturilor de cereale din Ucraina

Sursă: Unsplash

Exporturile de cereale din Ucraina pe piața de la noi din țară au stârnit adevărate controverse din partea fermierilor români în ultima perioadă. Pornind de la această problemă, PSD a cerut, marţi, Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale, după modelul aplicat în Polonia.

PSD recurge la inițierea unor discuții cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale

PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”, a transmis PSD.

Temporar, Polonia nu mai importă cereale din Ucraina

Social-democrații sunt de părere că niște discuții amiabile ar putea rezolva această problemă așa cum s-a procedat și în cazul Poloniei. A fost oprită exportarea cerealelor către Polonia.

Potrivit social-democraţilor, ”dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state”.

Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanţilor MAE în cadrul discuţiilor diplomatice cu partea ucraineană”, arată PSD. Totodată, PSD propune ca România să susţină în cadrul „Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferenţiat la nivelul Uniunii.

Partidul social democrat mai adaugă faptul că Ucraina ar trebui să exporte cereale doar către statele membre care nu pot asigura vânzarea din producție proprie.

”Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producţia proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producţia proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, afirmă partidul.

Fonduri de 75 de milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectați

La finalul săptămânii trecute, în urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană a anunțat că va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Fondurile vor fi de 75 de milioane de euro și vor fi anunțate la mijlocul lunii aprilie.

România a ajuns să fie lider mondial în ceea ce privește produsele agricole provenite din Ucraina, mai exact cerealele. Conform statisticilor publicate de statul ucrainean, țara noastră a importat, anul trecut, cereale în valoare de 1,24 de miliarde de dolari, cu o cotă de 13,9%. Acestea erau statisticile pe 28 feb. 2023.