Cererea de plată numărul III din PNRR, în mai
Purtătorul de cuvânt al PSD, Ştefan Radu Oprea a declarat luni că social-democraţii consideră că cererea de plată numărul III din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să îşi urmeze cursul firesc şi să fie depusă aşa cum era calendarul, în luna mai.
„Noi considerăm că cererea de plată III din PNRR trebuie să îşi urmeze cursul firesc şi să fie depusă aşa cum era calendarul, în mai, astfel încât să putem avea dialogul cu Comisia Europeană şi fluxul de numerar să vină în România, în conformitate cu prognozele pe care le-am avut la începutul anului, atunci când au fost aprobate în Parlament toate chestiunile bugetare, indicatorii macroeconomici. Este nevoie ca acești bani să vină la timp”, a spus Ştefan Radu Oprea.
El a precizat că a trecut de Senat ordonanţa referitoare la guvernanţa corporativă şi a rămas în spaţiul public o chestiune legată de pădurile României.
„Vreau să vă spun un mesaj foarte clar, atâta timp cât PSD se află la guvernare, niciun metru pătrat din pădurile României nu va fi vândut”, a afirmat el.
Despre discuţiile privind Romsilva şi alte structuri care trebuie separate, Oprea a arătat că au introdus un amendament în Senat în care este introdusă sintagma „poate”.
România, aproape de a primi 3,2 miliarde de euro
Amintim că, Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un proiect de ordonanță de urgență care are rolul de a aduce o serie de modificări punctuale actelor normative care intră sub incidența unor jaloane aferente cererii de plată nr. 2, cu scopul de a răspunde solicitărilor de clarificări din partea Comisiei Europene în procesul de validare a acestora.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis la 15 decembrie Comisiei Europene cea de-a doua cerere de plată din cadrul PNRR, în valoare de 3.227.690.000 Euro, din care 2.147.490.000 Euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil și 1.080.200.000 Euro reprezintă sprijin sub formă de împrumut.
De la acel moment, Comisia Europeană a început analizarea celor peste 3.000 de documente trimise de România, pentru verificarea realizării țintelor și jaloanelor aferente acesteia. În cadrul procesului de avizare prealabilă, Comisia Europeană a solicitat prin mai multe iterații o serie solicita clarificări suplimentare față de documentația prin care un stat membru justifică realizarea țintelor și jaloanelor aferente cererii de plată, această practică fiind una obișnuită în procesul de analiză a cererilor de plată, nu numai în cazul României, ci în cazul tuturor statelor membre.