PSD va susține legea care vrea să introducă Registrul public al lucrătorilor cu Securitatea, dar pune o condiție.
Amendamentul de care condiționează social-democrații votarea legii prevede includerea în Registru și a colaboratorilor și a turnătorilor la Securitate.
PSD va susține legea propusă de Claudiu Năsui. Va veni cu un amendament propriu
Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va susţine proiectul iniţiat de ministrul Economiei, Cladiu Năsui, care prevede înfiinarea Registrului public al lucrătorilor cu Securitatea.
El a adăugat că în iniţiativă ar trebui trecut un amendament prin care să fie trecuţi în lege şi colaboratorii, respectiv turnătorii la Securitate.
”PSD susţine un astfel de proiect. Mai mult, dorim să fie trecuţii în lege şi colaboratorii, respectiv turnătorii.
Nu ştiu dacă atât de mare problemă a fost cu securiştii, cât de mare problemă a fost cu turnătorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat joi într-o conferinţă de presă cum vede proiectul de lege iniţiat de Claudiu Năsui.
Chestionat dacă este posibil ca PSD să voteze această propunere legislativă, Ciolacu a răspuns: ”Cu acest amendament”, informează news.ro.
Năsui a publicat sentințele la condamnare ale tatălui și bunicii
Ministrul Economiei Claudiu Năsui şi-a prezentat miercuri, într-o postare pe Facebook, proiectul referitor la Registrul lucrătorilor cu Securitatea, care prevede că autorităţile şi instituţiile au dreptul de a fi informate în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea pentru persoanele care ocupă funcţii şi demnităţi precum preşedintele României, parlamentar, membru al Guvernului, Avocatul Poporului şi primar.
El a făcut publice şi sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui său şi a bunicii sale, în replică la acuzaţiile PSD privind legăturile familiei sale cu Securitatea, arată sursa citată.
”Având în vedere absența unei lustrații în statul roman postdecembrist, precum și absența unor anchete efective și condamnări ale persoanelor responsabile pentru crimele săvârșite cu scopul înăbușirii Revoluției din 1989, societatea românească a rămas cu ideea puternic înrădăcinată că foștii lucrători și colaboratori ai Securității și-au menținut influența și
controlul asupra principalelor instituții românești, chiar și la 30 de ani de la Revoluție.
”Dreptul cetățenilor și al presei la informații”
Având în vedere că temerea exprimată în public la nivelul societății este aceea că foștii lucrători și colaboratori ai Securității își exercită influența și controlul nu numai nemijlocit, ci și prin intermediul rudelor sau urmașilor promovați în principalele instituții românești, se propune demararea unui proces de transparentizare a acestor legături.
În primul rând, se extinde dreptul cetățenilor și al presei la informațiile privind legăturile inclusiv mijlocite cu fosta Securitate ale persoanelor deținând anumite funcții sau demnități, prin posibilitatea verificării calității rudelor de până la gradul al III-lea.
Totodată, se instituie un registru public al lucrătorilor Securității care să permită identificarea sau căutarea acestora precum și transparentizarea legăturilor de rudenie ale acestora până la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupă anumite funcții sau demnități în statul român.”, se arată în expunerea de motive la inițiativa legislativă propusă de Claudiu Năsui.