„ELEVII TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ #ÎNBĂNCI

Voci din spațiul public amenință că sălile de clasă vor fi din nou închise în octombrie. Pretextul? Valul 4 al pandemiei și regulile nerespectate din școli. Motivul adevărat? Lipsa soluțiilor durabile și incapacitatea celor care conduc astăzi sistemul de învățământ.

Cum s-a ajuns aici contează mai puțin. Ce este important acum este ca elevii să parcurgă un an școlar normal! Eu nu sunt de acord cu închiderea școlilor și sunt convinsă că și mulți dintre voi aveți aceeași părere.

𝗣𝗿𝗶𝗻 𝗖𝗮𝗺𝗽𝗮𝗻𝗶𝗮 #înbănci, 𝗶̂𝗻𝗰𝗲𝗿𝗰𝗮̆𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗮𝘁𝗿𝗮𝗴𝗲𝗺 𝗮𝘁𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘂𝗻 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝘀 𝗲𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝘀 𝗶̂𝗹 𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶. Facem un apel către cei care au lacătul în mână și se pregătesc să încuie din nou instituțiile de învățământ. Lăsați „liber” la educație! Țineți școlile deschise.” , a scris deputatul PSD Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, pe pagina de Facebook a partidului.

PSD propune testarea periodică a elevilor

Totodată, PSD propune prin lege testarea periodică gratuită a elevilor pentru COVID-19. De cealaltă parte, ministrul Educației susține că adevărat problemă constă în refuzul părinților de a permite testarea copiilor.

Astfel, din 1 milion 300 de mii de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut, au fost folosite doar câteva zeci de mii.

PSD va iniţia o propunere legislativă prin care Guvernul să fie obligat să asigure testarea periodică gratuită pentru COVID-19 a elevilor, astfel încât unităţile şcolare să poată continua desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică, în condiţii de siguranţă.

Iniţiativa PSD va asigura câte două teste antigen pe săptămână, pentru fiecare elev din România.

Efectuarea testelor rapide se va putea face la cabinetele şcolare, acolo unde acestea există şi funcţionează, la medicul de familie sau la alţi furnizori de servicii medicale care au contract cu casele de asigurări de sănătate, arată un comunicat de presă al partidului. Fondurile necesare pentru achiziţia testelor şi pentru administrarea acestora va fi asigurată din Fondul de rezervă al Guvernului

În context, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut precizări despre testarea copiilor din școli.

„Problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului.”, a spus ministrul Educației.