Intre echipa de fotbal PSV Eindhoven si strada Garoafei din cartierul bucurestean Rahova nu exista, la prima vedere, nici o legatura. Putini stiu insa ca tricourile in care evolueaza jucatorii celebrei echipe olandeze sunt fabricate intr-un mic atelier situat pe aceasta strada. In afara tricourilor lui PSV Eindhoven, aici se confectioneaza si tricourile multora dintre echipele care joaca in campionate puternice din Europa sau pe care le-am vazut evoluand in Liga Campionilor: Kaiserslautern, Aston Villa, Hertha Berlin.
Firma Total Team a prins primele contracte de fabricare a tricourilor pentru echipe de fotbal in luna mai a anului trecut. Total Team nu este insa decat o companie care lucreaza in lohn cu contractorul unor mari firme din domeniul echipamentului sportiv precum Puma, Nike, Diadora sau Le Coq Sportif. Colaborarea cu firma britanica Accused, contractorul direct al companiilor de materiale de sport, a insemnat insa pentru micuta companie romaneasca cresterea de cel putin douazeci de ori a cifrei de afaceri in numai doi ani de zile. „Am inceput sa lucram cu firma britanica anul trecut, pentru o perioada scurta, de numai trei luni de zile. Nu prea aveau incredere in firmele de aici si au vrut sa vada mai intai cum merge colaborarea. Primele firme pentru care am lucrat au fost Puma si Diadora. Am colaborat si cu firma Kappa pentru care am facut tricourile nationalei Italiei si ale echipei AS Roma”, spune Adriana Ivan, directorul general al Total Team. Firma romaneasca a inceput sa functioneze din anul 1998 si, pana in anul 2000, a avut o cifra de afaceri de aproximativ 20.000 de dolari anual, in conditiile in care, in toata aceasta perioada, nu a avut profit. Cele trei luni de productie pentru firma britanica de anul trecut si, implicit, pentru Diadora si Puma, au adus la finele anului trecut cifra de afaceri a companiei la valoarea de sase miliarde lei. „Din 1998 si pana in anul 2000, in fiecare an am avut probleme cu acoperirea costurilor. Din 2001, aceasta problema a disparut”, explica Adriana Ivan. Cea mai mare crestere a companiei romanesti a aparut insa o data cu acest an, cand firma britanica a capatat incredere in fabrica de la Bucuresti si a preferat sa produca aici si echipamentele Nike si Le Coq Sportif. „Nu este foarte simplu sa lucrezi pentru Nike. Fabrica noastra a trebuit sa fie auditata de un reprezentant al companiei. Pe langa calitatea exceptionala a confectiilor pe care trebuie sa o asiguram, a trebuit sa indeplinim o groaza de norme, de la felul in care arata vestiarele sau grupurile sanitare si pana la iesirile in caz de incendiu sau distanta dintre bancurile pe care sunt postate masinile de cusut. Fara aceasta auditare, contractorul englez nu putea confectiona aici tricourile”, explica directorul firmei Total Team.
Productia anului 2002
va fi de peste 500.000 de tricouri
Incepand de anul acesta, aici se produc tricourile unor echipe precum Kaiserslautern din Germania, Sunderland din Marea Britanie sau Flamengo din Brazilia. In Bulgaria, unde exista fabrici asemanatoare, preturile pot ajunge si la o jumatate de lira pentru un tricou. Britanicii au preferat, se pare, Romania din cauza sigurantei sporite a drumurilor.
Pe patroana firmei Total Team nu o intereseaza insa cel mai mult pretul, ci volumul. „Cel mai important pentru noi este sa avem un numar mare de tricouri pe acelasi model. Chiar daca avem 12 echipe diferite, exista doar cinci modele diferite de tricouri. Degeaba mi se plateste un pret mare pe bucata si avem o comanda de 1.000 de tricouri dintr-un anumit model, pentru ca imi va conveni mult mai mult sa primesc un pret mai mic la o comanda de 30.000 de bucati”, sustine Adriana Ivan. Inceputul productiei pentru Nike a insemnat cresteri foarte importante pentru firma. Anul acesta Total Team va produce peste 500.000 de tricouri pentru contractorul englez, ceea ce va insemna o cifra de afaceri de aproximativ 500.000 de lire sterline, adica in jur de 25 miliarde lei. Din acestia, doar aproximativ cinci procente vor reprezenta profitul, iar patroana sustine ca va trebui sa il reinvesteasca pentru marirea capacitatii de productie. O parte din tricourile produse aici sunt destinate jucatorilor echipelor respective, insa cea mai mare parte sunt vandute suporterilor.
Daca pana la inceputul colaborarii cu contractorul britanic firma romaneasca avea doar 40 de angajati, la finele lui 2001 numarul acestora a crescut la 100, in prezent este de 200, iar in viitorul apropiat va trebui sa creasca la 300. si asta pentru ca Adriana Ivan spera ca anul viitor sa creasca productia la aproximativ 700.000 de tricouri, pentru ca in final sa ajunga sa confectioneze peste un milion de tricouri anul pentru mari firme de echipament de sport. Total Team nu este insa singura firma romaneasca care a prins un astfel de contract. La Galati, firma Cozamin are o colaborare cu Lotto li produce echipament sportiv pentru echipe de calibru precum Juventus Torino sau AC Milan.    

Echipe al c~ror echipament
se confectioneaz~ In Romania

Total Team     Diadora    Sheffield Wednesday
– Bucuresti    Aston Villa
    
Puma    Everton
    
Le Coq Sportif    Charlton Athletic
        Manchester City
        Queens Park Ragers
    
Nike    PSV Eindhoven
    FC Kaiserslautern
    Munchen 1860
    Hertha Berlin
    Sunderland
    Flamengo

Cozamin     Lotto    Juventus Torino

– Galati        AC Milan