Cum a reuşit Wikipedia să scoată de pe piaţă varianta tipărită a enciclopediei Britannica

Săptămâna trecută, enciclopedia Britannica anunţa că va scoate de pe piaţă varianta sa tipărită, urmând să treacă exclusiv în variantă digitală. Vinovată este, indiscutabil, enciclopedia online Wikipedia.

Decizia de a pune capăt unei istoriii de 244 de ani vine din popularitatea strivitoare pe care o are Wikipedia în rândurile elevilor şi studenţilor, graţie celor 4 milioane de articole în limba engleză disponibile, reprezentând echivalentul a peste 952 de volume tipărite ale enciclopediei Britannica.

De la mai puţin de 5 milioane de articole în 2001, Wikipedia a ajuns astăzi la peste 4 milioane de articole în limba engleză şi 27 de milioane de pagini de conţinut digital. Important este şi că 99% din paginile de pe Wikipedia se află printre primele 10 rezultate afişate de Google.

În plus, studenţii/elevii care apelează la Wikipedia sunt mai numeroşi decât cei care vizitează biblioteca. 8 din 10 studenţi şi/sau elevi accesează Wikipedia înainte de a consulta materialele tipărite atunci când se documentează.

Wikipedia ocupă locul 6 în clasamentul celor mai vizitate site-uri de la ora actuală şi este disponibilă în peste 250 de limbi. Acesta este, cel mai probabil, motivul care determină scăderea cu 11% anual a interacţiunii studenţilor/elevilor cu bibliotecile, dar şi scăderea anuală de 12% a lansării de cărţi tipărite.

Rata de accesare a enciclopediei Wikipedia creşte cu 29% anual, iar numărul de articole creşte cu 23%.

Este Wikipedia o sursă de încredere?

Wikipedia are, în medie, 3,89 greşeli per articol, în timp ce enciclopedia Britannica are 2,92 greşeli. Acestea sunt depistate în câteva ore de grupul format din 1.400 de editori activi. Peste 20 de instituţii de învăţământ din toată lumea lucrează alături de Wikipedia pentru îmbunătăţirea conţinutului.