Panicos Demetriades a admis că până la sfârșitul acestei luni trebuie să găsească cel puțin 1,8 mld. euro pentru recapitalizarea Cyprus Popular Bank, al doilea cel mai mare creditor al țării, și că recurgerea la ajutorul Uniunii Europene devine tot mai probabilă. El a mai spus că țara sa trece printr-o „perioadă de criză importantă“.
Michalis Sarris, președintele Popular Bank, a sugerat și el că țara are puține alternative. „Este greu de văzut de unde ar putea veni (capitalizarea n.red.), dacă nu din Europa“, a menționat acesta, notând că „apetitul de împrumut către Cipru a secătuit de multe luni“.
Căutarea unor fonduri de urgență de la Uniunea Europeană ar reprezenta o schimbare de strategie pentru țară, care până acum a respins asistența europeană, preferând în schimb să se împrumute de la Rusia. În plus, Cipru își va asuma luna viitoare președinția blocului european.
Situația subliniază și mai intens contagiunea pe care o răspândește criza Greciei, care a lovit foarte puternic Cipru. Băncile cipriote au pierdut peste 3 mld. euro din ștergerea datoriilor suverane grecești și au împrumuturi de peste 22 mld. euro către sectorul privat din Grecia.
Îndatorați la ruși
Demetriades, care a preluat funcția de guvernator luna trecută, a sugerat că ar putea fi posibilă o recapitalizare a Popular Bank și în alte feluri, cum ar fi finanțările din sectorul privat sau un credit de la altă țară. Rusia a împrumutat deja Cipru cu 2,5 mld. euro pentru a ajuta guvernul să își plătească datoriile. Guvernatorul a mai adaugat că Cipru este în discuții cu autoritățile europene în vederea extinderii termenului de 30 iunie până la sfârșitul lui august.
Cipru încă speră să evite intrarea într-un program de austeritate economică, similar cu cele din Irlanda, Portugalia sau Grecia. O asemenea mișcare ar fi văzută în țară ca o cedare a suveranității fiscale. Dar evitarea unui control extern este puțin probabilă de vreme ce oficialii UE au explicat clar că orice fonduri de răscumpărare, chiar dacă sunt doar pentru recapitalizarea băncilor, vin cu aceleași condiții ca în cazul finanțării directe către suverani.
Demetris Christofias, președintele comunist al țării, a promis vinerea trecută că nu vor fi luate „măsuri noi“ împotriva muncitorilor cât timp este el la conducerea țării. Acesta a spus că Cipru nu are de ce să intre în Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, dar nu exclude această posibilitate.