Prețul a crescut cu 31% față de cel oferit anterior de către compania petrolieră spaniolă, care în urma naționalizării a anulat contractul de furnizare de gaze către Argentina.
În prezent, executivul condus de Cristina Fernández de Kirchner achiziționează gaze naturale de la grupul italian ENI, compania britanică British Petroleum și de la cea braziliană Petrobras.
Conform noile contracte, prețul gazelor a crescut cu 31,1%.
Julio De Vido, ministerul argentinian al Planificării Federale a acuzat recent compania spaniolă, afirmând că ”Repsol nu și-a îndeplinit obligațiile pentru a aduce prejudicii Argentinei, obligând-o să plătească mai mult”.
La rândul său, compania spaniolă se pregătește pentru ”ofensiva legală” împotriva Argentinei.
Repsol a depus o plângere împotriva acestui stat la instanța de arbitraj (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.
Compania petrolieră și-a fundamentat plângerea pe Acordul de Promovare și Protecție Reciprocă a Investițiilor, semnat în 1991 de cele două state.
Reamintim faptul că, recent, preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, ignorând avertismentele Madridului, a decis luni să naţionalizeze 51% din acţiunile companiei petroliere YPF, filiala din Argentina a grupului spaniol Repsol.
Decizia a generat o tensiune fără precedent în relaţiile cu Spania, iar compania Repsol a ameninţat că va sesiza instanţele internaţionale şi va cere despăgubiri de peste 10 miliarde de dolari.