O asemenea putere economică creează teamă şi ostilitate, mai ales în ţări precum Statele Unite şi mai ales în cursul unui an electoral, avertizeaza Richard Levin, preşedintele Universităţii Yale. Iar aceste îngrijorări vor creşte şi mai mult.
Ţară bogată sau ţară săracă?
Economia Chinei, cu cei peste 1,3 miliarde de locuitori, continuă să crească rapid, la o rată de aproximativ 10% pe an. Deja este cea de-a doua mare economie din lume, după Statele Unite. O parte dintre cei prezenţi la Forumul Economic de la Davos au început deja să-şi pună întrebări dacă statul chinez mai poate fi numit o economie în curs de dezvoltare, remarcă BBC.
Însă creşterea economică a Chinei se va izbi de problemele de percepţie publică, avertizează Pascal Lamy, şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului. "Există această percepţie că în spatele fiecărui om de afaceri chinez se află un oficial chinez şi multe lucruri negative care dau impresia că vorbim despre o ţară care nu joacă după reguli", spune Lamy, adăugând că nu este de acord cu aceste percepţii şi că de fapt China trebuie să arate lumii ce face cu adevărat. "Lumea încă se întreabă dacă China este o ţară săracă în care se află o mulţime de oameni bogaţi sau e o ţară bogată cu o mulţime de oameni săraci", spune Lamy.
Greşelile sunt comise de începători
John Zhao, directorul executiv al celei mai mari firme de private equity din China, Hony Capital, le-a reamintit invitaţilor de la Davos, că, nu cu mult timp în urmă, guvernul de la Beijing le spunea chinezilor care călătoresc în străinătate că le "va asigura costume ca să nu pară săraci".
În prezent, spune Zhao, în străinătate călătoresc mulţi chinezi bogaţi. "Asta dă, de asemenea, o impresie greşită. Ei sunt, într-adevăr, bogaţi, dar reprezintă o minoritate. Cele mai mulţi chinezi sunt în continuare săraci", spune el.
Cât despre reputaţia dubioasă pe care China o are în afaceri, Zhao dă vina pe greşelile începătorilor. Guvernul chinez nu ştia ce să facă cu toate rezervele valutare, spune el, aşa că a făcut ca toată lumea: a cumpărat titluri americane de trezorerie. Şi da, în timp ce "sunt şi câteva companii chineze care comit fraudă în mod intenţionat", cele mai multe dintre ele învaţă să respecte regulile.
Cu toate acestea, problemele Chinei sunt mai mari decât o chestiune de percepţie, susţine Stephen Roach, fostul preşedinte al Morgan Stanley Asia. Este vorba despre dezechilibre economice reale: consumatorii şi companiile din China economisesc prea mult, în timp ce Occidentul consumă prea mult.
Richard Levin consideră că este timpul pentru guvernul chinez să investească o parte din rezervele sale valutare în propriul popor, prin construirea unei reţele de siguranţă socială sau a unui sistem de pensii.
O altă mare problemă ridicată la Davos a fost reticenţa Chinei în faţa liberalizării ratei de schimb a monedei sale. Şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului a spus ce spune toată lumea: că yuanul este subevaluat şi că ar trebui să fie "internaţionalizat". "Dar când întrebăm cu cât, 5%, 30%, situaţia se complică", spune el. Ba mai mult, cum vor reacţiona chinezii atunci când rezervele valutare ale guvernului vor pierde brusc din valoare?, se mai întreabă Lamy.
"Pregatiţi-vă pentru mai multe investiţii chineze! Vor avea loc", le-a spus Pascal Lamy şefilor şi politicienilor occidentali, adăugând că pentru a fi un câştig pentru ambele părţi, China va trebui să schimbe percepţiile atât în Occident, cât şi în China. De asemenea, restul lumii ar trebui să înţeleagă faptul că Beijingul se schimbă, a fost mesajul lui Michael Wong, un tânăr antreprenor a carui companie face aplicaţii smartphone care se găsesc pe 20% dintre telefoanele cu Google Android din lume. "Clişeele referitoare la China poate că sunt adevărate pentru trecut, chiar şi pentru prezent, dar ele se vor schimba, mult mai rapid decât credeţi, în trei-cinci ani", a declarat Wong.