Berarii exista, dar atmosfera din acestea nu prea mai seamana cu cea de acum o suta de ani. Gambrinus este inchisa, iar Caru’ cu Bere se zbate in anonimat. Insa mult mai cunoscute si apreciate sunt acum berariile cu specific. Fie ca are specific irlandez, german sau englezesc, aceste localuri sunt mai mereu pline de clienti. Si asta cu toate ca preturile sunt foarte piperate.
In apropiere de Casa Poporului, pe o straduta intunecata, plina de gropi si de caini, in fosta crama a fabricii de bere Bragadiru, se afla unul dintre locurile cele mai frecventate de catre bucuresteni. Este vorba de beraria Becker Brau, singurul loc din oras unde se poate bea bere intr-o atmosfera germana. Aici berea este produsa chiar sub nasul clientului, iar ceea ce confera unicitate localului este faptul ca berea este servita la metru (se comanda zece halbe de bere, care sunt aduse la masa pe o tava de lemn, lunga de un metru). In plus, chelnerii sunt imbracati in costume traditionale germane, iar o orchestra canta incontinuu melodii germane. Nu iti trebuie multi metri de bere pentru a intra in atmosfera. Pe la miezul noptii, mai toata lumea, de la simplul bautor de bere si pana la oameni de afaceri respectabili, imbracati in costume scumpe, incepe sa cante si sa bata in mese, in ritmul melodiilor cantate de orchestra. „Zilnic, la noi se beau 15-20 de butoaie de bere”, ne spune Cristian Becker, patronul berariei. Si asta cu toate ca un metru de bere costa 110 mii lei.
La doar cateva sute de metri de Becker Brau, in Piata Unirii, poti gasi o berarie irlandeza. The Harp este locul unde majoritatea englezilor si irlandezilor din Bucuresti se intalnesc in fiecare seara, la o bere. Insa vin si foarte multi romani, care prefera aceasta berarie pentru atmosfera. Peretii sunt plini de ziare irlandeze inramate, muzica este aproape in intregime britanica, iar berea irlandeza este la mare cautare aici. Cu toate ca se bea si bere romaneasca. „Ceea ce mi se pare ciudat este faptul ca mai mult romanii beau bere irlandeza. Eu m-am saturat de ea. Berea voastra e mai ieftina si eu cred ca este si mai buna”, ne spune razand John, un englez care vine aproape in fiecare seara la The Harp.
Rugby-ul incinge spiritele in berariile irlandeze
Mai mult, John este foarte suparat pe faptul ca localul este numit „pub irlandez”. „Berariile irlandeze sunt intunecoase, au ferestre mici si atmosfera este intima. Acest local nu poate fi decat un pub. Si atat”, sustine John. Totusi, dupa cum sustine acesta, Bucurestiul are o berarie care seamana ca doua picaturi de apa cu una irlandeza. Este vorba de Doubliner, care se afla pe bulevardul Titulescu si apartine aceleiasi firme care patroneaza si The Harp.
Dar cele mai interesante zile in localurile cu specific britanic sunt cele in care sunt transmise meciuri de rugby la televizor. Pentru astfel de evenimente, s-au amenajat ecrane uriase in fata carora fanii britanici se inghesuie, imbracati in tricourile echipei favorite. Insa nu numai britanicii participa la astfel de evenimente. Dan este inginer si vine aici cand are timp. Insa nu rateaza nici un meci de rugby. „Ne-am strans un grup de romani care, de fiecare data cand joaca Anglia sau Irlanda, tinem cu echipa adversa. Cel mai frumos e cand joaca Anglia cu Franta. Noi tipam „Allez France”, iar ei tipa cat pot „England! England!” Dupa meci, oricum, ne punem pe baut bere. Si aici se beau cantitati industriale”, sustine Dan.
Localuri britanice mai exista in Bucuresti. In Piata Dorobanti, White Horse functioneaza de un an si jumatate. Dupa cum sustin patronii, aceasta este o berarie englezeasca suta la suta. „Pentru aranjarea ei au fost adusi designeri tocmai din Anglia, iar totul ne-a costat aproape 500.000 dolari”, ne-a declarat Ioan Paun, unul dintre patroni. Pe de alta parte, White Horse este singura berarie din Bucuresti in care se pot bea 14 tipuri de bere. Preturile sunt foarte ridicate insa, cu toate astea, localul este arhiplin. „Iarna, lumea se calca in picioare aici. Sunt peste 200 de persoane in fiecare seara, cu toate ca localul nostru are scaune doar pentru un sfert din ele”, ne-a spus Ioan Paun. Si toate astea cu toate ca preturile te fac sa paralizezi atunci cand le vezi. Aici poti bea bere irlandeza si la 40.000 lei, iar cea romaneasca costa in medie cam 20.000 lei.
Berarii interesante sunt si in alte orase din tara, iar Sibiul este doar unul dintre ele. Ati fost vreodata in interiorul unei nave spatiale? Daca vreti sa petreceti o seara speciala intr-o nava spatiala, nu aveti decat sa veniti la Sibiu. In barul Hard Rock. Decorul localului a fost conceput dupa un film SF. „Ne-am ghidat dupa imaginile filmului „Pamantul – batalia finala”. Urmaream pe caseta anumite secvente din film, puneam stop-cadru si imediat ne apucam de lucru, ca sa reproducem ceea ce vedeam acolo”, ne-a marturisit Aurica Balu, unul dintre cei trei patroni.
Atmosfera SF trezeste
pofta de bere
Rezultatul „face toti banii”. Dupa ce cobori scarile de la intrare si ajungi in bar, te trezesti in plin science-fiction: peretii sunt plini cu grafitti extraterestre, din ghips. Picturile au fost realizate cu vopsea fluorescenta, in timp ce figurinele reprezentand „alieni” au fost modelate de un artist plastic. Chelneritele poarta costume argintii, care se asorteaza perfect cu restul decorului. Atmosfera SF este completata de muzica rock, data la maximum. Clientii barului sunt, cum era de asteptat, in special rockerii. Cei care nu iubesc muzica rock nu suporta teroarea decibelilor de aici. Pentru un om care nu este obisnuit cu „senzatiile tari”, barul pare desprins dintr-un horror, insa majoritatea celor care vin aici se simt atat de bine incat n-ar mai vrea sa plece pana spre dimineata. Barul a fost conceput sa socheze, sa fie ceva iesit din comun, dupa cum recunoaste si Dan Baleanu, artistul plastic care a lucrat la decorare. Pentru amenajarea localului intr-o pivnita uitata in paragina, patronii au cheltuit 50.000 DM. Cu toate acestea, berea, bautura de baza a rockerilor, este mai ieftina decat in celelalte baruri din oras. „Hard Rock nu se vrea a fi un bar de lux, ci un loc in care tinerii, indiferent daca au plete sau nu, se pot simti bine in fata unui pahar de bere”, a mai spus Aurica Balu.    

Pagina realizata in colaborare cu Laura Vrabie