Puciul eşuat din Turcia: 9 colaboratori ai presei au fost încarceraţi

Autorităţile turce au plasat în detenţie nouă persoane în cadrul unei anchete asupra legăturilor dintre mass-media şi reţelele predicatorului musulman Fetullah Gulen, acuzate de Ankara că sunt în spatele puciului eşuat din iulie 2016, informează agenţia de presă Anadolu, preluată joi de AFP.

Mandatele de arest au fost emise la 10 august pe numele a 35 de actuali sau foşti colaboratori ai mass-media, iar 11 dintre aceştia au fost arestaţi. 

Doi au fost puşi în libertate provizorie, iar nouă au fost încarceraţi miercuri, pentru 'apartenenţă la o organizaţie teroristă armată', după cum preciza Anadolu miercuri seara. 

Printre persoanele plasate în detenţie figurează Burak Ekici, directorul site-ului web al cotidianului de opoziţie BirGun, dar şi Yasir Kaya, fost director de ştiri al postului de televiziune al clubului de fotbal Fenerbahce, precizează cotidianul Hurriyet. 

Potrivit Anadolu, autorităţile estimează că cei 35 de suspecţi au folosit aplicaţia de mesagerie criptată ByLock, pe care Ankara o consideră unealta de comunicare privilegiată a presupuşilor pucişti. 

Organizaţiile pentru apărarea libertăţii presei denunţă atingerile frecvente aduse acestei libertăţi din partea autorităţilor turce, în special după tentativa de lovitură de stat. 

Numeroase mass-media au fost închise şi circa o sută de jurnalişti au fost arestaţi în timpul stării de urgenţă în vigoare după puciul eşuat. 

De asemenea, mai mulţi jurnalişti străini au fost plasaţi în detenţie în ultimele luni în Turcia, printre care jurnalistul germano-turc Deniz Yucel, din februarie, şi francezul Loup Bureau, arestat la 26 iulie. 

Autorităţile turce neagă permanent orice atingere adusă libertăţii presei, afirmând că sunt arestaţi doar jurnalişti ce au legături cu 'organizaţii teroriste', expresie ce-i desemnează mai ales pe separatiştii kurzi din PKK şi reţeaua lui Gulen. 

Turcia se situează pe poziţia 155 din cele 180 de locuri ale clasamentului din 2017 privind libertatea presei, elaborat de organizaţia Reporteri fără Frontiere.

AGERPRES