FDA invocă prezența unui ingredient reglementat de guvern din cauza posibilelor sale pericole pentru copii și adulți.
Cel mai mare coșmar al părinților este să știe că există un pericol de îmbolnăvire pentru copiii lor din pricina unor substanțe nocive care ajung în tot felul de produse, de la biberoane și lapte praf, până la jucării.
Zilele trecute, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a făcut un anunț important despre un produs vândut în câteva magazine din SUA, pe Amazon și unele site-uri de aprovizionare medicală.
Produsele retrase conțineau azbest
O alertă a FDA afirmă că Dynarex Corporation, cu sediul în Montvale a retras 62 de cutii (conținând câte 24 de cutii fiecare, sau 1.488 de în total) de Dynacare Baby Powder, distribuite în magazine pe 11 martie 2024.
Produsele finite conțineau azbest
Un eșantion de rutină analizat de FDA „a dezvăluit că produsele finite conțineau azbest”, se arată în alerta.
Azbestul este un mineral reglementat de guvern pentru a gestiona expunerea umană, în special în rândul copiilor, deoarece se știe că are efecte cancerigene. FDA amintește că „riscurile sale pentru sănătate sunt bine documentate”.
Produsul a fost livrat în următoarele state: Alabama, Arkansas, Colorado, Illinois, Kentucky, Carolina de Nord, New Jersey, Pennsylvania, Tennessee, Florida, Washington, Wisconsin.
Detaliile de identificare pentru pudra pentru copii Dynarex rechemată sunt:
- Dynacare Baby Powder sticle de 14 uncii
- Numărul articolului 4875
- Numărul lotului B 051
- Data expirării 28.12.2026 (se găsește pe fundul sticlei)
FDA spune că nu au fost raportate boli sau evenimente adverse la momentul anunțului retragerii, dar producătorul a oprit distribuția produsului. FDA cere clienților care au achiziționat produsul să întrerupă utilizarea și să-l returneze pentru o rambursare completă.
Pudra de talc conține azbest?
Începând cu 2021, vânzările pudrei de talc ale companiei Johnson & Johnson au scăzut cu 60%, după ce i s-au cerut daune de mai miliarde de dolari.
J&J s-a confruntat cu aproape 19.400 de procese legate de acuzațiile conform cărora pudra de talc poate provoca cancer. În 2019, compania a fost citată de autoritățile americane care au anunțat că investighează aceste acuzații.
Numai cheltuielile de judecată cu 22 de femei care au depus plângere în 2018 s-au ridicat la suma aproape 4,69 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, unii experți susțin că acuzațiile aduse talcului J&J, cum că ar fi cauzat cancer ovarian unor femei din America, ar fi neîntemeiate. La rândul său, compania a susținut că „mii de teste efectuate de J&J, autorități de reglementare, laboratoare independente de top și instituții academice au demonstrat în mod repetat că talcul nostru nu conține azbest”.