Cum putem face cel mai bine puiul la cuptor? De la puiul cu mujdei de usturoi până la pui la rotisor, există o gamă infinită de a savura unul dintre cele mai populare și versatile tipuri de carne. De fapt, toată lumea știe că nu e cine știe ce inginerie să prăjești un pui sau să-l ungi cu tot felul de mirodenii și să-l bagi la cuptor.
Lămâia, uleiul de măsline, usturoiul și oregano aduc cărnii de pui, în special pieptului, o aromă extraordinară.
Această rețetă ușoară de pui mediteraneean este gata în 30 de minute și este completarea perfectă pentru planurile de alimentație sănătoasă, inclusiv în dieta mediteraneeană, conform 30seconds.
Puiul la cuptor, un adevărat festin
Fie că este vorba de un platou cu aripioare fierbinți, pui la rotisor cu piele crocantă, o porție de pulpe la grătar sau un burrito de pui, este clar că puiul rămâne vedeta unei mese în familie. Iubitorii cărnii de pui vor spune însă că nimic nu se compară cu puiul la cuptor, care poate fi un adevărat festin, când este pregătit cu tot ce trebuie.
Rețeta următoare va satisface papilele gustative ale celor mai pretențioși.
Pieptul de pui dezosat se coace la cuptor în ulei de măsline, oregano uscat, praf de usturoi, vin alb, usturoi proaspăt, coajă de lămâie și zeama de lămâie. Această rețetă de pui fără gluten trebuie să se coacă aproximativ 20 de minute, deși acest lucru va depinde de cuptor și de grosimea pieptului de pui.
Serviți aceste preparat cu o garnitură de orez pentru a absorbi sosul cu lămâie, cu legume proaspete sau salata preferată.
- Timp de pregătire: 10 minute
- Timp de gătire: 20 de minute
- Timp total: 30 de minute
- Porții: 4
Ingrediente
- 4 piepți de pui dezosați, tăiați cât mai uniform
- 1/4 cană ulei de măsline
- 2 lingurițe de oregano uscat
- 2 lingurițe de usturoi pudră
- 1/2 cană de vin alb
- 6 căței de usturoi
- zeama și coaja a 2 lămâi
- o lămâie, tăiată felii
- 4 căței de usturoi, curățați de coajă și lăsați întregi
- pătrunjel proaspăt tocat
Cum se prepară
Se condimentează pieptul de pui cu sare și piper și se pune într-o tavă de copt. Într-un bol, amestecați uleiul de măsline, oregano, pudra de usturoi, vinul alb, usturoiul tocat, sucul de lămâie și coaja de lămâie. Acest amestec se toarnă peste pui.
Presărați în tavă feliile de lămâie și cățeii întregi de usturoi. Apoi băgați puiul la cuptor preîncălzit la 400 de grade F pentru aproximativ 20 de minute sau până când este făcut. La final, se presară pătrunjel tocat.
Valori nutriționale pe porție
- Calorii: 429
- Grăsimi totale: 16 g
- Grăsimi saturate: 1,9 g
- Colesterol: 132 mg
- Sodiu: 159 mg
- Carbohidrați totali: 13,8 g
- Fibre alimentare: 2,2 g
- Zaharuri totale: 1,9 g
- Proteine: 54,9 g
- Vitamina D: 0 mg
- Calciu: 67 mg
- Fier: 3 mg
Sursă excelentă de proteine
Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine deoarece conține toți aminoacizii esențiali, alături de vitaminele B și D, dar și de minerale. În plus, aceasta nu conține glucide, fibre sau vitamina C, putând fi asociată fără probleme cu legume, fructe, verdețuri și/sau cereale.
Trei sferturi din grăsimea pe care o are un pui se găsește în piele, iar aceasta este foarte ușor de îndepărtat înainte sau după preparare. Astfel, carnea de pui rămâne foarte săracă în grăsimi, în special carnea albă, fiind o opțiune excelentă pentru cei ce țin dietă. Mai mult, datorită aminoacizilor din compoziție, carnea de pui are un efect tonic pentru sistemul nervos.