Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a vândut operaţiunile IKEA din România către grupul suedez IKEA, într-o tranzacţie de peste 30 milioane euro, scrie Ziarul Financiar, citând surse din industrie.

Deal-ul a fost parafat în urmă cu câteva zile. Popoviciu a adus lanţ de retail de mobilă IKEA în complexul Băneasa în 2007, printr-o franciză, în urma unor investiţii de 25 milioane euro, magazinul de 26.000 mp fiind una dintre cele mai puternice ancore din cadrul complexului comercial dezvoltat de miliardar în zona de nord a Capitalei.

Gabriel Popoviciu, 49 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, afacerile sale derulându-se în sectoare precum imobiliar (este unul dintre cei mai importanţi proprietari de spaţii comerciale din Capitală), hotelier (Howard Johnson, Ramada Plaza şi Ramada Parc) şi restaurante (KFC). Asociatul lui în afaceri este Radu Dimofte.

Afaceri de 70 mil. euro

Deschiderea magazinului IKEA a avut loc într-o perioadă de boom economic, ceea ce a favorizat dublarea vânzărilor în primul an comparativ cu estimările iniţiale, până la circa 70 milioane euro.

Tot în primul an, IKEA a înregistrat un profit net de 4,6 milioane euro, în condiţiile în care toate aşteptările arătau că în primii ani magazinul va fi pe pierderi.

Franciza IKEA pe piaţa locală este operată de firma Moaro Trading, iar acţionarii acestei entităţi sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) şi Inter Ikea Systems BV (0,05%), conform informaţiilor de la Registrul Comerţului.

Toate aceste firme sunt înregistrate în Olanda. Inter Ikea Systems B.V este firma care deţine conceptul IKEA şi acordă dreptul de franciză.

SURSA: Mediafax