Puiu Popoviciu a fost achitat în dosarul Băneasa
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv în dosarul Băneasa, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondate apelurile depuse de DNA, Ministerul Finanțelor și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Aceste apeluri vizează decizia pronunțată de Curtea de Apel București, care a anulat sentința prin care Popoviciu fusese condamnat inițial la șapte ani de închisoare.
”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi părţile civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 46/1/2020.
Respinge, ca neîntemeiată, cererea de repunere în termenul de apel, formulată de inculpatul Todiraş Ioan. Respinge, ca tardiv, apelul formulat de inculpatul Todiraş Ioan împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge, ca inadmisibile, apelurile formulate de persoanele interesate IKEA ROMÂNIA SA şi DOMUS MEX SRL împotriva încheierilor din datele de 27.10.2023 şi 04.01.2024, pronunţate de aceeaşi instanţă”, se arată în decizie.
Pe 12 iulie 2024, Curtea de Apel București a anulat sentința prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu și alte persoane fuseseră condamnate în dosarul Băneasa, ce viza tranzacționarea unui teren din nordul Capitalei. Instanța a admis cererea de revizuire formulată de omul de afaceri și l-a achitat pe acesta, stabilind că fapta nu există. Alți inculpați din dosar au fost, de asemenea, achitați.
Rechizitoriul, criticat dur de Curtea de Apel București
Curtea a criticat în termeni duri rechizitoriul, afirmând, în decizia de anulare a sentinței și de achitare a acestuia și a celorlalți 10 inculpați, că acuzațiile sunt „consecința unor erori fundamentale de raționament juridic decurgând din interpretări trunchiate, prin fracturarea algoritmilor logico-juridici”.
În continuare, instanța a subliniat că „întreg rechizitoriul este constituit dintr-un șir nesfârșit de erori de raționament juridic, decurgând din lipsa de înțelegere a mecanismelor legale în materia legilor fondului funciar”, conform opiniei exprimată de Curtea de Apel București.
„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel Aurel, ale cărei efecte au fost extinse şi cu privire la inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ştefan, Şerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe.
Anulează sentinţa penală nr.115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în rejudecarea, laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr. 46/1/2020”, este soluţia pronunţată.
” În temeiul disp. art. 396 alin. 5 C. proc. pen. rap. la art. 16 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel (date), pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată prev. şi ped. de art. 26 rap. la art. 248 V.C.p. cu ref. la art. 2481 V.C.p., cu aplic. art. 41 alin.2 V.C.p. şi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. şi ped. de art. 255 alin.1 V.C.p. cu ref. la art. 6,7 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 33 lit.a V.C.p, întrucât faptele nu există”, se arată în minuta instanţei.
Alți inculpați au fost, de asemenea, achitați
Aceeași decizie de achitare a fost pronunțată și în cazul lui Andrei Mihai Bejenaru, condamnat definitiv la șase ani de detenție pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, precum și în cazul lui Ștefan Diaconescu, fost secretar științific și rector al USAMV București, care fusese găsit vinovat de abuz în serviciu în formă calificată și condamnat în 2017 la cinci ani de închisoare. În ambele cazuri, magistrații au constatat că fapta nu există.
Șerban Ilie Cornel, fost director al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din M.A.I., a fost achitat pentru complicitate la dare de mită și favorizare a infractorului, întrucât fapta nu există.
Instanța a dispus aceeași achitare și în cazul lui Pitcovici Petru Daniel, fost șef al Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție din M.A.I., pentru complicitate la dare de mită și favorizare a infractorului. Cei doi fuseseră condamnați anterior la doi ani și șase luni de detenție, respectiv la doi ani cu suspendare.
Fostul prefect al Capitalei a fost, de asemenea, achitat
De asemenea, au fost emise rezoluții de achitare pentru fostul prefect al Capitalei, Luican Mihai Ion Florin, inculpat pentru abuz în serviciu în formă calificată, dar și pentru Toader Gabriel Răsvan, fost secretar în Prefectura București și membru al Comisiei Municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, pentru Todiraș Ioan, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, și pentru Lizeta Minea, fost secretar al Primăriei Sectorului 1 și membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1.
De asemenea, Gheorghe Petrulian, șef al OCOOTA București și membru al Comisiei Municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, a fost achitat. În toate aceste cazuri, Curtea de Apel București a constatat, la șapte ani de la condamnare, că fapta nu există.
În cazul lui Mihai Luican, Ioan Todiraș, Lizeta Minea și Gheorghe Petrulian, procesul penal fusese deja încetat din 2017, având în vedere că faptele se prescriseseră.