Victorie semnificativă pentru Puiu Popoviciu. Magnatul a anulat în instanță, în aprilie 2023, două HG emise în 1999. Acestea prevedeau că terenurile Universității Agronomice din Băneasa fac parte din domeniul public al statului.
Puiu Popoviciu a scăpat de două HG emise în 1999
În cazul în care decizia rămâne definitivă, acuzațiile DNA în procesul de corupție unde este judecat Popoviciu își vor pierde fundamentul. Totodată, magnatul va rămâne cu terenurile luate de la stat, conform PressHub.
Schimbările din dosar au avut loc după ce un judecător de la Curtea de Apel București a stabilit, în aprilie anul trecut, că terenul de 226 hectare nu aparținea statului. Terenul ar fi fost în proprietatea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Ulterior, pe 4 aprilie 2023, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti Secţia X a Contencios administrativ şi fiscal şi pentru achiziţii publice, a fost înregistrată cererea lui Popoviciu. Astfel, Guvernul României era dat în judecată.
Magnatul a obținut mai multe victorii semnificative
Popoviciu a cerut anularea în parte a Hotărârii de Guvern nr. 517/1999, publicată în Monitorul Oficial Nr. 328 din 9 iulie 1999. Aceasta vizează:
„Delimitarea suprafeţelor de teren strict necesare pentru cercetarea și producerea de seminţe și trecerea terenurilor destinate producției, aflate în administrarea institutelor și staţiunilor de cercetare și producte agricolă, în domeniul privat al statului.”
Magnatul a cerut și anularea în parte Hotărârii de Guvern nr. 776/1999 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 517/1999. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 467 din 27 septembrie 1999 și vizează:
„Delimitarea suprafeţelor de teren strict necesare pentru cercetarea și producerea de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare și de animale de rasă și trecerea terenurilor destinate producției, aflate în administrarea institutelor și stațiunilor de cercetare și producţie agricolă, în domeniul privat al statului.”
Potrivit sursei menționate, magnatul era interesat de eliminarea din HG a poziției 120 din Anexa 2 referitoare la „Suprafețele de teren din domeniul public al statului, aflate în administrarea unităților de învățământ cu profil agricol”- poziția nr. 120 – „Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – 226,61 ha”.
Totuși, Guvernul a cerut respingerea cererii. Argumentul era că „partea reclamantă s-a rezumat la prezentarea unor împrejurări aspecte generale care nu pot constitui argumente juridice pentru a dispune înlăturarea efectelor sale juridice de către instanţa judecătorească”.
„În condiţiile în care lipsesc cu desăvârşire eventualele motive de nelegalitate a actului administrativ, apreciază că instanţa nu poate proceda la examinarea cererii formulată într-o asemenea manieră eliptică, incompletă, întrucât s-ar substitui părţii adverse în formularea unor critici de nelegalitate, ceea ce ar echivala cu un control de legalitate efectuat din oficiu, inadmisibil însă în condiţiile Legii nr.554/2004”, spunea Guvernul.