In ultimii 12 ani, in Romania au fost deschise doar sapte astfel de unitati Cu investitii cuprinse intre doua si zece milioane de euro pe unitate, spitalele private isi croiesc drum spre pacientii romani. Cei care au pariat pe acest domeniu spera sa isi recupereze banii in circa doi ani. Deocamdata, se poate spune ca spitalele private au parte de rezultate foarte diferite, in functie de momentul deschiderii si locatie. “Spitalul a fost deschis in 1994 si gradul d
In ultimii 12 ani, in Romania au fost deschise doar sapte astfel de unitati
Cu investitii cuprinse intre doua si zece milioane de euro pe unitate, spitalele private isi croiesc drum spre pacientii romani. Cei care au pariat pe acest domeniu spera sa isi recupereze banii in circa doi ani.
Deocamdata, se poate spune ca spitalele private au parte de rezultate foarte diferite, in functie de momentul deschiderii si locatie.
“Spitalul a fost deschis in 1994 si gradul de ocupare este de 70 – 75 %”, spune Mihai Grigore, directorul de marketing al Munposan ‘94, unitate aflata in Bucuresti. “Intr-un an avem in medie 1.000 de pacienti si efectuam aproximativ 700 de interventii chirurgicale. 98% din pacienti platesc integral costurile, dar avem contract si cu casa de asigurari, care deconteaza facturile pana la un anumit plafon”. Conform managerului, anul trecut acest plafon era de 5,8 milioane lei vechi, iar pentru anul in curs acesta nu a fost inca stabilit. Spitalul are in acest moment 30 de paturi si doua blocuri operatorii.
si sibienii beneficiaza de serviciile unui spital privat, insa din 2004. “Anul trecut am inregistrat un grad de ocupare de 80 – 90%”, declara Ilie Vonica, director general al spitalului Polisano. “Am avut aproape 3.000 de pacienti. Unitatea a devenit profitabila in 2005, asa cum a fost si estimarea din planul de afaceri”. Spitalul are in momentul de fata opt sectii, insa Vonica afirma ca se lucreaza la un plan de extindere. “Nu stim exact cu cate sectii, urmeaza sa stabilim”.
Tot in 2004 a fost deschis si Spitalul Sf. Gheoghe din Chisineu Cris, detinut de Terapeutica. Spitalul Sf. Gheorghe si-a inceput activitatea in ianuarie 2004 si are 18 actionari, persoane fizice si societati. “Anul trecut, cifra de afaceri a fost de 1.641.918 de lei noi (circa 460.000 de euro) si intreg beneficiul a fost reinvestit. In 2004 spitalul a avut autorizate sase compartimente cu 82 de paturi, iar, prin reorganizare si studiu de eficienta, in 2006 sunt zece compartimente si 90 de paturi”, spune Dr. George Preotescu, presedinte si director general. Gradul de ocupare al spitalului a fost de 60 – 80%, iar pentru anul in curs se estimeaza ca vor fi facute aproximativ 3.000 de internari. “Societatea este evaluata la 1,3 milioane de euro”, adauga Preotescu.
Centrul Medical Unirea (CMU) si-a extins anul acesta activitatea prin deschiderea unei unitati spitalicesti proprii. “Gradul de ocupare al spitalului este peste asteptarile noastre initiale, dar nu avem cifre exacte”, spune Sergiu Negut, director executiv. “Cu toate acestea, nu ne asteptam sa recuperam investitia mai devreme de trei – patru ani. De fapt, noi nu am deschis acest spital in ideea ca vom recupera investitia pe termen scurt, ci pentru ca am simtit nevoia sa oferim pacientilor din clinicile noastre si alte tipuri de servicii, precum chirurgia. Deocamdata, vrem sa obisnuim pacientii si piata cu ideea unui spital privat”, adauga Negut.
Investitia in spital a fost de doua milioane de euro, iar costul unei zile de spitalizare este de 100 de euro/zi si este suportat de pacient sau de companiile care au contracte cu CMU. Conform reprezentantilor spitalului, se fac in medie 25 de interventii pe luna, pacientii ramanand in spital maximum 48 de ore.
“Avand in vedere ca se fac efectiv interventii chirurgicale incepand din ianuarie 2006, numarul de interventii pe luna este satisfacator, noi ne dorim insa sa ajungem la o capacitate maxima de 1.500 de interventii pe an”, declara Dr. Wargha Enayati, director general.
Compania de asigurari Interamerican a investit anul trecut zece milioane de euro in deschiderea unui spital privat in Capitala, numit Euroclinic. “Gradul de ocupare este de 30-35 %, ceea ce este foarte bine daca tinem seama ca s-a relationat cu pacienti care au diagnostice foarte severe”, afirma Radu Dop, CEO Euroclinic. “Este chiar o situatie anormala, proportia dintre interventiile mari si foarte mari este mai mare decat cea a micilor interventii, ceea ce este complet neobisnuit pentru o practica privata.”
Cu toate ca planul de afacri estima recuperarea investitiei in minimum doi ani de la deschiderea unitatii, reprezentantii spitalului spun ca pana la sfarsitul anului vor intra pe profit. Ei spun ca investitia facuta in spital nu este mare si ca nivelul acesta se datoreaza in principal parteneriatului cu Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
“Serviciile grele si echipamentele care sunt foarte scumpe ar fi crescut costul investitiei, iar noi le folosim pe baza unor contracte foarte transparente si foarte clar stabilite cu Spitalul de Urgenta”, spune Radu Dop.
Spitalul deserveste asiguratii companiei Interamerican, dar nu numai. “Trebuie sa vindem in jur de 50.000 de polite pentru a umple spitalul cu clientii nostri, deoarece acum primim si pacienti care nu sunt asigurati la noi si care isi platesc singuri facturile”, declara Timo van Voorden, director executiv Interamerican.
Unde s-au deschis Spitale private
Judet /Nume/ Nr paturi
Arad /Terapeutica Chisineu Cris/ 90
Bacau /Polimed Podu Turcului /133
Bucuresti /Munposan ‘94/ 30
Bucuresti /Euroclinic/ 64
Maramures/ Euromedica Baia Mare /40
Sibiu /Centrul Medical Polisano/ 51