«În București, ca și în alte orașe europene, ne-am concentrat asupra centrelor istorice și a necesităților pe care le aveau orașele respective în acele zone. Iar oportunități există, trebuie doar găsite», declară, pentru Capital, Fabrizio Marzo, senior analyst în cadrul companiei Adesso Parteners, specializată în consultanță pentru tranzacțiile vizând achizițiile din sectorul imobiliar și care mai derulează operațiuni în Elveția, Italia, Spania și Republica Moldova. În 2010, compania a intermediat tranzacții de zece milioane de euro între fonduri de investiții și dezvoltatori imobiliari.
„Am identificat și în București produse imobiliare pe care le-am propus unor fonduri de investiții, holdinguri etc. În general, se caută proiecte în zonele ultracentrale, cu parcări și acces ușor la servicii și infrastructură de transport public“, menționează consultantul, care a adăugat că, în prezent, participă la negocieri pentru trei mari proiecte în Capitală, cu o valoare totală de circa 250 de milioane de euro. Cel mai scump proiect, estimat la 200 de milioane de euro, se numește „Doamnei Center“ și aparține companiei Conta Investment.
„Dezvoltatorul a cumpărat un teren în Centrul Istoric, în apropierea Băncii Naționale, și va dezvolta acolo o zonă comercială de tipul galeriei Vitorio Emmanuelle din Milano, cu suprafața de 40.000 de metri pătrați, și alți 30.000 de metri pătrați în subteran, unde se va face o parcare pe patru nivele“, precizează Marzo.
O nouă țintă: proiectele de parcări
Potrivit acestuia, pe lângă imensa galerie de shopping în proiect mai sunt prevăzute o zonă de entertainment şi una de birouri. Lucrările sunt programate să înceapă în septembrie și se vor desfășura în două etape, prima având termen de finalizare după trei ani, urmând ca întregul proiect să fie terminat în maximum cinci ani și jumătate. În prezent, se poartă discuții cu două fonduri de investiții pentru preluarea unui pachet de acțiuni. „Avem ofertă și de la o bancă, dar preferăm fondurile de investiții“, declară Marzo, adăugând că în proiect sunt implicați deja oameni de afaceri din străinătate, respectiv un fond de investiții din Luxemburg.
Un alt proiect cu șanse mari de tran­zac­ționare este un imobil de birouri, clasa A, situat în zona Pieței Universității, finalizat în 2010. Valoarea tranzacției ar putea fi 14-15 milioane de euro. „O suprafață de 1.000 de metri pătrați va fi închiriată unei mari case de avocatură aflate în top cinci, dezvoltatorul fiind în negocieri și cu alte companii pentru ­restul de 2.000 de metri pătrați. Se poartă negocieri, foarte avansate, cu un fond de investiții luxemburghez pentru această clădire, care ar putea aduce proprietarului un profit anual de 1,5 milioane de euro, doar din chirii“, spune Marzo. Și proiectele de parcări din Capitală trezesc interesul unor investitori.
„Căutăm un investitor pentru un proiect în zona Luterană, unde se construiesc 1.200 de locuri de parcare subterană. Proiectul va avea la parter o zonă de servicii, printre care și un supermarket, cu care am bătut deja palma“, spune Marzo. Tranzacția se ridică la câteva milioane de euro.
„Piața începe să se dezghețe, iar proiectele de birouri clasa A, situate ultracentral, reprezintă o nișă care merge în această perioadă. Trebuie să fie însă finalizate, pentru că altfel vedem tranzacția peste doi-trei ani“, declară Doru Lionăchescu, partener principal al Capital Partners.