Salariul minim majorat aduce după sine şi creşterea punctului de amendă

Creşte salariul minim în România! Este oficial şi totul a fost anunţat clar joi, 6 iunie, de către premierul Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei de Guvern.

Dar există şi veşti proaste legate de acest anunţ. Această majorare ar urma să aducă şi o creştere a punctului de amendă în România.

După cum spuneam, salariul minim va creşte de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei (ambele valori sunt pe brut). Dar cum punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim, ar urma să avem şi aici o majorare.

Punctul de amendă ar urma să crească de la 165 la 185 de lei.

politie politisti amenzi
Salariul minim mai mare aduce şi punct de amendă majorat / SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernul promite să rezolve situaţia până la 1 iulie

Totuşi, autorităţile ar putea interveni până când măsura ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat deja, anterior, că doreşte îngheţarea punctului de amendă. Acest lucru nu s-a întâmplat în şedinţa de Guvern de joi, 6 iunie, odată cu decizia privind salariul minim.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că premierul a comunicat deja intenţia de îngheţare a punctului de amendă. Mai este timp până la începutul lunii iulie pentru un act normativ în acest sens, a adăugat acesta joi.

El a admis totuşi că, în cazul în care un astfel de act nu va fi adoptat, punctul de amendă ar urma să crească de la 1 iulie.

„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ. (…)

Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a precizat Mihai Constantin după şedinţa de joi, 6 iunie, de la Palatul Victoria.

Modul de calcul al punctului de amendă s-a modificat de anul acesta

De anul acesta, Executivul a instituit o nouă metodă de calcul a punctului de amendă. S-a redus valoarea acestuia la 5% din salariul minim brut pe țară.

Anterior, era vorba despre un procent de 10%, punctul de amendă fiind însă îngheţat până acum la 145 de lei.

Aşadar, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a fost stabilit la 165 de lei. În cazul în care Guvernul nu va interveni până la 1 iulie, şoferii români se vor trezi cu o majorare de 20 de lei a punctului de amendă.