Punctul de amendă ar urma să crească automat în România de la 1 iulie, odată cu majorarea decisă pentru salariul minim. Cât va fi de atunci punctul de amendă, care este în prezent de 165 de lei? Atenţie! Guvernul ar putea avea totuşi alte planuri, potrivit premierului Ciolacu.
Salariul minim majorat aduce după sine şi creşterea punctului de amendă
Creşte salariul minim în România! Este oficial şi totul a fost anunţat clar joi, 6 iunie, de către premierul Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei de Guvern.
Dar există şi veşti proaste legate de acest anunţ. Această majorare ar urma să aducă şi o creştere a punctului de amendă în România.
După cum spuneam, salariul minim va creşte de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei (ambele valori sunt pe brut). Dar cum punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim, ar urma să avem şi aici o majorare.
Punctul de amendă ar urma să crească de la 165 la 185 de lei.
Guvernul promite să rezolve situaţia până la 1 iulie
Totuşi, autorităţile ar putea interveni până când măsura ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat deja, anterior, că doreşte îngheţarea punctului de amendă. Acest lucru nu s-a întâmplat în şedinţa de Guvern de joi, 6 iunie, odată cu decizia privind salariul minim.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a explicat că premierul a comunicat deja intenţia de îngheţare a punctului de amendă. Mai este timp până la începutul lunii iulie pentru un act normativ în acest sens, a adăugat acesta joi.
El a admis totuşi că, în cazul în care un astfel de act nu va fi adoptat, punctul de amendă ar urma să crească de la 1 iulie.
„Premierul a comunicat această intenție. Dacă oportunitatea a fost decisă, mai este un răgaz până la 1 iulie să fie adoptată printr-un act normativ. (…)
Da, vorbim pe un scenariu ipotetic, dar din câte știu punctul de amendă este 5% din salariul minim și atunci putem face deducția că va suferi modificare în consecință după data de 1 iulie, dar repet, să ajungem acolo întâi”, a precizat Mihai Constantin după şedinţa de joi, 6 iunie, de la Palatul Victoria.
Modul de calcul al punctului de amendă s-a modificat de anul acesta
De anul acesta, Executivul a instituit o nouă metodă de calcul a punctului de amendă. S-a redus valoarea acestuia la 5% din salariul minim brut pe țară.
Anterior, era vorba despre un procent de 10%, punctul de amendă fiind însă îngheţat până acum la 145 de lei.
Aşadar, începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a fost stabilit la 165 de lei. În cazul în care Guvernul nu va interveni până la 1 iulie, şoferii români se vor trezi cu o majorare de 20 de lei a punctului de amendă.