Va putea Vladimir Putin să-și permită o mobilizare din punct de vedere economic? Nu este o chestiune de bani, pentru că îi are. Cu toate acestea, economia este punctul cel mai vulnerabil al Federației Ruse, arată un comentariu publicat de KievPost.
Punctul vulnerabil al lui Putin
Va putea Vladimir Putin să-și permită o mobilizare din punct de vedere economic? Nu este o chestiune de bani, pentru că îi are. Cu toate acestea, economia este punctul cel mai vulnerabil al Federației Ruse, arată un comentariu publicat de KievPost.
Invazia rusă pare să fi stagnat. Forțele ucrainene au reușit să oprească trupele lui Putin în regiunea Harkov. Armata rusă este blocată și în regiunea Donețk. Dacă există câștiguri, acestea sunt minime.
Rusia pune la cale altceva
Este posibil ca Rusia să pună la cale altceva. În orice caz, pierderile de materiale și forță de muncă sunt uriașe – comandamentul rus este obișnuit din punct de vedere istoric să nu economisească resurse. S-a dovedit, totuși, că femeile nu au născut destui băieți, iar fabricile nu au reușit să producă și să repare numărul necesar de tancuri și transportoare blindate de trupe.
Între timp, Valerii Zalujni, noul ambasador al Ucrainei la Londra, estimează că, în curând, nici Ucraina, nici Rusia nu vor putea obține tehnologia care ar fi decisivă în războiul aflat în derulare.
„Asta înseamnă că singura soluție poate fi creșterea forței de muncă angajate în activități militare”, propune Zalujni.
La peste doi ani de la invazia rusă, puțini mai sunt cei din Rusia care sunt dispuși să moară voluntar în Ucraina, pentru bani. Într-o regiune – Tatarstan – autoritățile oferă 100.000 de ruble oricui poate convinge pe oricine să semneze un contract cu Ministerul Apărării. În regiunea Iaroslav, au făcut același lucru. Regiunile Rusiei ademenesc bărbații la război, promițând tot felul de plăți celor care semnează contracte. Cu toate acestea, există o lipsă constantă de bărbați, iar soldații răniți care nu și-au revenit complet sunt trimiși înapoi la luptă.
Afluxul de soldați contractuali este insuficient pentru a compensa pierderile. Putin se va confrunta cu necesitatea unei noi mobilizări, dacă dorește să-și continue războiul și are în vedere o ofensivă de amploare. Nu există obstacole politice în calea unei astfel de mișcări; el se poate referi la decretul emis în prima etapă, in septembrie 2022. Dacă va fi necesar, Duma și Consiliul Federației vor aproba orice. Protestele sunt puțin probabile: adversarilor fie le este frică, fie au plecat.
Va putea Putin să-și permită o mobilizare din punct de vedere economic?
Se pune, totuși, întrebarea, va putea Putin să-și permită o mobilizare din punct de vedere economic? Nu este o chestiune de bani. Cu toate acestea, economia este punctul cel mai vulnerabil al Federației Ruse. O nouă mobilizare ar putea să o submineze serios, întrucât lipsa forței de muncă este ceea ce îi preocupă acum pe economiștii lui Putin. Potrivit datelor Băncii Rusiei, trei sferturi dintre întreprinderile ruse se confruntă cu această problemă.
Trimiterea recruților la război, plecarea din țară a celor care s-au opus și nu vor să moară pentru Putin înseamnă că deficitul de muncitori în Rusia devine deja critic. Ar putea fi compensată de o creștere a productivității muncii, dar aceasta este împiedicată de retardul tehnologic. Lovită de sancțiunile din partea tehnologiilor mondiale, Rusia va suferi și mai mult.
Regimul funcționează după metoda simplă de a forța muncitorii disponibili la suprasolicitare, punând în pericol siguranța la locul de muncă. De exemplu, Aeroflot a anulat peste 300 de zboruri la sfârșitul lunii iunie din cauza neprezentării la locul de muncă a însoțitorilor de bord care lucrează „la limita capacităților lor”, după cum a scris Aviatorshchina.
O altă opțiune este aducerea de noi muncitori din Africa. Potrivit statisticilor agenției de consultanță RBK, aceștia provin în principal din Kenya, Zimbabwe, Camerun și Zambia. Lipsa forței de muncă a dus la o creștere bruscă a salariilor. O consecință este o creștere a cererii de consum și creșterea prețurilor din cauza imposibilității de a o satisface.
Rușii nu pot compensa deficitul de producție prin creșterea importurilor din cauza sancțiunilor. De asemenea, eliminarea importurilor nu este soluția. Are ca rezultat creșterea inflației, iar economiștii și experții financiari ai lui Putin nu au reușit să o țină în frâu.
Înăsprirea politicii monetare
Înăsprirea politicii monetare, cum ar fi majorarea ratei de bază, este instrumentul de bază pentru combaterea inflației. În Rusia, acest lucru nu mai funcționează. În 2023-2024, Banca Rusiei a majorat de șase ori rata dobânzii iar acum a crescut de la 7,5% la 18%. Dar inflația nu cedează.
Mai mult, prețul benzinei a accelerat, ceea ce poate duce la creșterea prețului multor bunuri. Asta înseamnă că loviturile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești sunt foarte eficiente. Deși economia Rusiei este în creștere, acest lucru se întâmplă în detrimentul creșterii cheltuielilor bugetare și a contractelor guvernamentale enorme, adică deservirea războiului lui Putin.
Posibilitățile de creștere a economiei ruse au fost epuizate
Practic toate posibilitățile de creștere a economiei ruse au fost epuizate. După cum a recunoscut Gref, unul dintre experții financiari ai lui Putin, nivelul de utilizare a capacității centralei a atins 84%, ceea ce este un maxim istoric. Asta înseamnă că, de fapt, practic nu mai există spațiu liber, echipament sau forță de muncă disponibilă.
Spre toamnă, Putin va trebui să aleagă între război și mobilizare sau economie. Decizia rezonabilă ar fi evidentă. În cazul Rusiei și al lui Putin bunul simț nu se aplică. Dar trebuie să înțeleagă că noile consecințe vor fi catastrofale. Instrumentul principal îl reprezintă sancțiunile.
Indiferent ce spun autoritățile ruse, sancțiunile funcționează, iar acest lucru se simte din ce în ce mai mult în Rusia, în fiecare zi. Cu toate acestea, încă nu sunt suficiente sancțiuni. Prin urmare, este important să fie luate imediat măsuri care să îngreuneze intenția unei mobilizări și compensarea pierderilor echipamentelor, scrie publicația ucraineană.