Pungile de ceai din comerț emit milioane de microplastice

Poluarea cu gunoaie de plastic este o problemă de mediu în creștere care amenință generațiile viitoare. Expunerea umană la micro și nanoplastice (MNPL) din ambalajele alimentare se face în principal prin inhalare și ingestie.

Grupul de Mutageneză al Departamentului de Genetică și Microbiologie al UAB a colectat și analizat micro și nanoplastice din mai multe pungi de ceai comerciale. Lucrarea apare în Chemosphere.

Cercetătorii de la UAB au constatat că utilizarea acestor pliculețe de ceai pentru a face o infuzie eliberează un număr masiv de nanoparticule și structuri nanofilamentoase, care sunt surse-cheie de expunere la MNPL.

Pungile de ceai pentru cercetare au fost fabricate folosind nylon-6, polipropilenă și celuloză. Studiul a constatat că, la prepararea ceaiului, polipropilena eliberează 1,2 miliarde de particule pe mililitru, cu o dimensiune medie de 136,7 nanometri; celuloza eliberează 135 de milioane de particule, cu o dimensiune medie de 244 nanometri; iar nailon-6 eliberează 8,18 milioane de particule, cu o dimensiune medie de 138.4 nanometri.

Metode analitice avansate precum SEM, TEM, ATR-FTIR, DLS, LDV și NTA au fost utilizate pentru a caracteriza particulele infuziei.

„Am reușit să caracterizăm în mod inovator acești poluanți cu un set de tehnici de ultimă oră, ceea ce reprezintă un instrument foarte important pentru a avansa în cercetarea privind posibilele lor efecte asupra sănătății umane”, a declarat Alba Garcia de la UAB, potrivit MedicalXpress.

Primele observații ale interacțiunilor dintre celulele umane

Pentru prima dată, particulele au fost marcate și expuse la mai multe tipuri de celule intestinale umane pentru a investiga interacțiunea și posibila lor absorbție. În cadrul testelor de interacțiune biologică, celulele intestinale producătoare de mucus au absorbit cele mai multe micro și nanoplasticele, intrând chiar și în nucleul celular care conține material genetic.

Descoperirea implică faptul că mucusul intestinal joacă un rol crucial în absorbția particulelor poluante și subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare privind impactul expunerii cronice asupra sănătății.

Este esențial să se stabilească metode de testare standardizate pentru a evalua contaminarea cu MNPL-uri din materiale plastice care vin în contact cu alimentele și strategii de reglementare pentru reducerea acesteia. Pentru a menține siguranța alimentară și sănătatea publică, contaminarea cu MNPL-uri trebuie abordată odată cu creșterea numărului de ambalaje alimentare din plastic, afirmă cercetătorii.