„Trebuie să facem ceva, altfel vom avea infectări în şcoli”, a transmis la o conferinţă de presă Lars Schaade, vicepreşedinta Institutului Robert Koch (RKI), centrul epidemiologic de referinţă al Germaniei, conform agerpres.ro

Purtarea obligatorie a măştii în şcoli

Aceasta a atras atenţia că, deşi şcolile nu sunt locuri unde virusul se răspândeşte cel mai mult şi minorii se infectează mai rar decât adulţii, şcoala este totuşi un mediu unde există contacte apropiate şi pot să apară focare ce vor afecta numeroase familii.

La rândul ei, Melanie Brinkmann, responsabilă a Centrului Helmholtz pentru Cercetarea Infecţiilor, a recunoscut că purtarea obligatorie a măştii în şcoli este o „temă dificilă”, dar a apreciat că această măsură combinată cu aerisirea frecventă a sălilor de clasă va contribui la diminuarea numărului infectărilor în instituţiile de învăţământ, unde din motive de spaţiu nu poate fi păstrată întotdeauna o distanţă de siguranţă.

Folosirea măştii a început să fie impusă în Germania în ultimele săptămâni, odată cu creşterea cazurilor zilnice de COVID-19, care au depăşit sâmbătă cifra de 19.000 pentru o singură zi. Însă, în virtutea sistemului federal, fiecare land german a luat propriile decizii şi măsura nu se aplică uniform la nivelul ţării. De pildă, în oraşul-stat Berlin, masca este obligatorie pentru toţi elevii în spaţiile comune din afara claselor, numai elevii cu vârste de peste 16 ani fiind obligaţi să o poarte şi în clasă.

Companiile care au fost afectate de restricțiile anti-COVID pot apela la sprijin financiar

Guvernul de la Berlin intenţionează să compenseze companiile afectate de restricţii plătindu-le până la 75% din vânzările lor din noiembrie 2019, ca parte a pachetului de asistenţă de zece miliarde de euro (11,63 miliarde de dolari). De asemenea, Scholz a afirmat într-un interviu acordat Reuters că detaliile programului încă se discută.

„Deci, lucrurile se vor derula acum extrem de rapid”, a declarat ministrul de Finanţe. Acesta a răspuns cu prudenţă solicitărilor spitalelor de a amâna planificatele proceduri chirurgicale pentru a păstra capacitatea disponibilă pentru pacienţii cu COVID-19, urmând ca Executivul să le compenseze pentru veniturile pierdute.

Deşi Germania are flexibilitate financiară ţinând cont de planurile autorităţilor de a împrumuta peste 300 de miliarde de euro în 2020 şi în 2021, trebuie să se analizeze cu atenţie ce măsuri sunt importante, şi încă există capacitate disponibilă la un nivel ridicat în secţţiile de terapie intensivă, a explicat Scholz.

Acesta şi-a exprimat optimismul că noile măsuri de izolare din Germania vor fi eficiente.

Luni, Germania a intrat în carantină parţială, cu restricţii radicale privind contactele fizice şi închideri de întreprinderi pentru luna noiembrie, cu scopul de a frâna creşterea infecţiilor de coronavirus înaintea începerii sărbătorilor de Crăciun. Sunt închise restaurantele şi barurile, precum şi cinematografele, teatrele, muzeele şi alte facilităţi culturale şi de agrement.