„România a continuat să se comporte ca un stat membru Schengen”
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, a anunțat miercuri, 2 noiembrie 2022, că proiectul privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de Semnalări şi participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen, precum şi proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr.194/2002 privind regimul străinilor în țara noastră cuprind o serie de reglementări care ţin de mersul normal pe care orice stat membru Schengen și chiar și statele care nu se află în zona de circulație liberă din Europa le folosesc pentru a-şi aşeza reglementările în linie cu standardele europene.
El a ținut să precizeze că țara noastră se comportă ca un stat membru Schengen.
„România a continuat să se comporte ca un stat membru Schengen, de facto, respectând toate normele şi adoptând toate practicile specifice”, a spus, miercuri, Dan Cărbunaru, precizând, totodată, că şi acest proiect de lege face parte din alinierea la normele europene. Declarația sa a fost făcută la finalul ședinței de guvern.
Guvernul României a adoptat un memorandum pentru consolidarea parteneriatului cu regiunile de dezvoltare
El a spus, de altfel, că în şedinţa de guvern de miercuri a fost adoptat un memorandum privind măsurile pentru consolidarea parteneriatului cu regiunile de dezvoltare pentru implementarea programelor regionale 2021-2027 prin semnarea unei declaraţii comune între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) şi Agenţiile de Dezvoltare Regională pentru lansarea programelor regionale 2021-2027.
Dan Cărbunaru a precizat că, prin acest Memorandum, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va avea rolul de coordonator naţional în domeniul gestionării fondurilor europene, fiind mandatat de Guvernul de la București să semneze declaraţii comune între MIPE şi Agenţiile de Dezvoltare Regională pentru lansarea programelor regionale 2021-2027.
„Practic, se instituie un parteneriat şi o colaborare proactivă pentru valorificarea întregului potenţial al fondurilor europene, în scopul realizării unei creşteri inteligente, durabile şi favorabile incluziunii la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București.
Potrivit spuselor sale, din cele 16 programe operaţionale pe care România le are pentru perioada 2021-2027, opt programe sunt la nivel naţional şi opt programe sunt la nivel regionale.