Nimic nu pare să indice că te afli în cea mai hulită capitală europeană a momentului. Pe străzi, în metrou sau în restaurante, localnicii, la fel de tăcuți, de politicoși și de bine îmbrăcați ca de obicei, par să-și vadă liniștiți de viață. Hipermarketurile nu arată nici ele că ar duce lipsă de cumpărători, iar clienții mallurilor nu dau semne că le-ar păsa prea mult de datoria publică, de 7.000 de euro pe cap de locuitor, care dă mari emoții zilele acestea guvernului Orban.
O privire un pic mai atentă descoperă, însă, detalii care te pot pune pe gânduri. Câteva schele se sprijină de clădirea Gării de Est (Keleti), care, cu zugrăveala cojită și tencuiala crăpată, strigă după o renovare. Însă nici urmă de muncitori și te întrebi dacă lucrările sunt doar oprite pe perioada iernii ori au fost abandonate din lipsă de bani. La câțiva pași de strălucitoarea stradă comercială Vaci, prin ganguri sau de-a dreptul pe băncile din parcuri, se adăpostesc, înfofoliți în geci soioase, numeroși oameni ai străzii. Iar bulevardele centrale, aproape goale la ora prânzului, te duc imediat cu gândul, prin contrast, la forfota permanentă din București. Dar astfel de amănunte nu par să deranjeze turiștii străini. Aparent la fel de numeroși ca de obicei, aceștia nu lasă impresia că ceva i-ar putea împiedica să-și vadă liniștiți de vizitele obligatorii pe Dealul Cetății, la Parlament, sau în Piața Eroilor, de viața de noapte și, nu în ultimul rând, de activitățile acvatice pentru care capitala Ungariei este renumită.
Băi turcești la 1.300 km de Istanbul
Aici există mai mult de douăzeci de locuri diferite unde te poți bucura, indiferent de vreme, de înot și bălăceală, dar și de efectul benefic al apelor termale, al izvoarelor sulfuroase sau al nămolurilor terapeutice.
Celebre sunt Băile Gellert, unde apa iese din adâncuri gata încălzită la 44 de grade Celsius. Băile turcești Rudas sau Király datează din 1566, respectiv 1570, pe vremea când orașul era sub ocupație otomană.
Faimoase sunt și băile Széchenyi, construite acum un secol în apropierea grădinii zoologice. Pentru cei care nu sunt atrași prea mult de istorie, există și facilități ultramoderne, cum ar fi Health Spa Resort, de pe insula Margit, situată în mijlocul Dunării. Prețurile se învârt în jurul a 10 euro pe zi, iar activitățile suplimentare (cum ar fi masajul ori sauna) se plătesc separat.
Bălăceală la umbra templului
Pentru cei care doresc să-și aducă aminte în plină iarnă de plăcerile verii, periferiile nordice ale Budapestei găzduiesc, aproape de centura M0, Aquaworld, unul dintre cele mai mari aquapark­uri interioare din Europa. Acoperit de un dom semi-transparent, cu un diamteru de 72 de metri, complexul este construit în jurul unei copii înalte de peste zece metri a unui templu cambodgian, iar căldura, arhitectura de inspirație sud-asiatică, plantele exotice și cele 17 piscine (din care 14 interioare) te pot face să uiți imediat că afară sunt temperaturi negative și zăpadă.
Piscinele de la Aquaworld sunt pregătite pentru toate gusturile – cu valuri, pentru sărituri și scufundări, pentru înot, pentru relaxare, pentru copii, pentru surfing etc., iar cele nouă tobogane pentru adolescenți și adulți, cu o lungime totală de peste un kilometru, îți vor crește cu siguranță nivelul de adrenalină. La fel de mult se vor distra și cei mici, pentru care există patru tobogane și un loc de joacă indoor.
La început de ianuarie, la Aquaworld se scăldau laolaltă maghiari, ruși, cehi, români, ucraineni, sârbi, dar și spanioli și englezi. Arătau de parcă evadaseră nu numai dintr-un anotimp neprielnic, ci și de pe un continent din ce în ce mai puțin prietenos.
În același timp, erau o nouă dovadă că un sistem de PR bine pus la punct și o infrastructură decentă pot atrage anual peste trei milioane de turiști străini în unitățile de cazare (de 2,5 ori mai mult decât reușește România), deși oferta continuă să se bazeze, ca și acum câteva decenii, doar pe Budapesta și Balaton.
3,1 mil. turiști străini au găzduit în 2010 hotelurile din Ungaria, de 2,5 ori mai mulți decât cele de la noi. Deși România este mai mare și oferta sa e mai variată
CÂT COSTĂ UN SEJUR?
TRANSPORT Din București, 110 euro cu trenul la vagon de dormit, în jur de 150 de euro cu avionul și circa 150 de euro cu mașina personală.
CAZARE În funcție de sezon, între 70 și 100 de euro camera dublă pe noapte în Ramada Resort, practic lipit de Aquaworld.
MASĂ Micul dejun – 16 euro de persoană, iar demipensiunea – 41 de euro de persoană pe zi. Dar există pachete care oferă cazare cu demipensiune la prețuri mai avantajoase.
INTRARE 16 euro pe zi de adult, 6 euro pe zi de copil până în 14 ani. Cei cazați în hotel au 50% reducere.