Puşti de fabricaţie românească, printre armele primite din SUA de cartelurile mexicane

Puşti de asalt AK47 fabricate în România şi carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA în Mexic şi utilizate de cartelurile de droguri din această ţară, avertizează un raport american privind traficul cu arme, citat de Washington Post în ediţia online. Acest raport oferă detalii despre abundenţa de arme provenind din Statele Unite livrate cartelurilor mexicane, lucru care cât de "neadecvate" sunt eforturile Washingtonului de a stopa tra

Puşti de asalt AK47 fabricate în România şi carabine Bushmaster AR-15 sunt cele mai importante tipuri de arme aduse ilegal din SUA în Mexic şi utilizate de cartelurile de droguri din această ţară, avertizează un raport american privind traficul cu arme, citat de Washington Post în ediţia online.

Acest raport oferă detalii despre abundenţa de arme provenind din Statele Unite livrate cartelurilor mexicane, lucru care cât de „neadecvate” sunt eforturile Washingtonului de a stopa traficul de arme către Mexic, comentează publicaţia.

Potrivit autorilor raportului, Colby Goodman şi Michel Marizco, cel puţin 62.800 din cele peste 80.000 de arme de foc confiscate de autorităţile mexicane, din decembrie 2006 şi până în februarie 2010, provin din Statele Unite. Traficul transfrontalier se ridică la o rată de până la 5.000 de arme pe an, iar principalele două tipuri de puşti sunt puşca de asalt AK47 produsă în România şi carabina Bushmaster AR-15, potrivit raportului.

Aceste arme sunt utilizate de traficanţii mexicani de droguri pentru a produce pierderi foarte importante în rândul poliţiei mexicane şi altor forţe de securitate, care uneori sunt mai prost înarmate. Peste 2.000 de poliţişti şi agenţi federali se află între cele 28.000 de persoane ucise în ultimii patru ani, în violenţele legate de traficul de droguri. Autorii raportului, care au fost sprijiniţi de Woodrow Wilson Center şi de Universitatea din San Diego, precizează că un singur magazin de arme din Houston (statul Texas, în sudul Statelor Unite) a furnizat cartelurilor 339 de arme de asalt, puşti şi pistoale în doar 15 luni, cu care au fost ucişi 18 ofiţeri şi civili.

De-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul funcţioneză aproximativ 7.000 de magazine de arme. Majoritatea nu sunt obligate să notifice autorităţile, chiar dacă o persoană cumpără zeci de arme de asalt într-o perioadă scurtă de timp. În anul fiscal 2009, agenţii americani au revocat licenţele a 11 magazine, din cauza unor ilegalităţi. Imediat ce sunt cumpărate, de obicei de către persoane utilizate de intermediari ai cartelurilor, armele sunt trecute ilegal şi cu uşurinţă peste frontieră.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a provocat, săptămâna trecută, o dezbatere, sugerând că bandele de traficanţi de droguri din Mexic ar începe să semene cu o mişcare de insurgenţă, precum cea din Columbia. Clinton „are dreptate, în măsura în care cartelurile au preluat efectiv controlul asupra unor părţi ale ţării, unde, potrivit preşedintelui mexican, Felipe Calderon, «încearcă să înlocuiască statul»”, comentează publicaţia.

SURSA: Mediafax