Putem scăpa de mătreață? Cât de eficiente sunt produsele pe bază de sulfură de seleniu

mătreață

SURSA FOTO: Dreamstime

Mătreața este o afecțiune de natură dermatologică a scalpului. Deși oricine poate suferi din când în când de mătreață, natura sa inestetică poate afecta viața socială și buna dispoziție. Din această cauză, multe persoane caută remedii naturale pentru a scăpa de această problemă.

Medicina modernă furnizează câteva tipuri de tratament, cele mai răspândite fiind cele sub formă de şampon sau produse capilare speciale pentru gestionarea scalpului descuamat. Este cazul șampoanelor pe bază de sulfură de seleniu, un ingredient anti-infecțios care reduce eficient mâncărimea și descuamarea scalpului. De aceea, sulfura de seleniu se găsește în multe șampoane pentru combaterea mătreții.

Mătreața poate fi diagnosticată pur și simplu uitându-ne scalp, fără a fi nevoie de consultația unui medic. Potrivit Clinicii Mayo, mătreața poate fi ținută sub control de șampoanele din farmacie, dacă aveți mătreață ușoară, dar dacă este severă, e nevoie de anumite șampoane speciale. Șamponarea frecventă și utilizarea unui balsam reduc apariția mătreții, dar persoanele cu scalp uscat vor trebui să fie mai atente. Iată câteva sfaturi care pot ajuta la prevenirea apariției și acumulării mătreții, transmite Glam.

Reacții adverse ale produselor pe bază de sulfură de seleniu

Deși sulfura de seleniu este relativ eficientă în combaterea mătreții pentru a promova un scalp sănătos, are și o latură întunecată. Iată de ce utilizarea necorespunzătoare a sulfurii de seleniu ar putea afecta părul și scalpul.

Unele efecte secundare tipice ale sulfurii de seleniu includ îngrășarea sau uscarea părului și a scalpului, decolorarea sa, iritația scalpului și iritația pielii. Sulfura de seleniu poate duce, în cel mai rău caz, la căderea părului.

„Sulfura de seleniu poate irita, inflama și deshidrata pielea de pe scalp care nu are focare de mătreață. Acest lucru poate perturba funcția obișnuită a scalpului și a foliculului de păr”, spune Bridgette Hill.

Sulfura de seleniu poate face ca scalpul să fie extrem de uscat și poate crește riscul de rupere a părului, care este, din punct de vedere tehnic, o formă de cădere a părului. Scalpul are un microbiom, în timp ce sulfura de seleniu are efecte antimicrobiene. Utilizarea prelungită a unui astfel de ingredient poate perturba microbiomul, explică ea. Aceste reacții adverse dispar adesea de la sine atunci când corpul se obișnuiește cu doza.

Alte remedii?

Uleiul de arbore de ceai. Uleiul de arbore de ceai este folosit de secole pentru a trata dermatita și acneea, datorită proprietăților sale antibacteriene. Staphylococcus epidermidis este o bacterie care provoacă mătreața.

După testarea proprietăților antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai s-a dovedit benefic pentru controlul S. epidemidis. Puteți folosi șampoane care conțin ulei de arbore de ceai sau îl puteți amesteca cu șamponul obișnuit.

Uleiul esențial de lemongrass. Poate fi de ajutor in reducerea mâncărimii cauzate de matreață. Tonicele pentru păr care conțin 10% ulei de lemongrass au redus mătreața cu 80%. Puteți dilua lemongrass în șampon sau balsam pentru a evita iritația sau reacțiile alergice.

Gelul de Aloe Vera. Gelul de Aloe Vera are mai multe proprietăți vindecătoare și poate fi găsit cu ușurință. Aloe Vera are capacitatea de a bloca umiditatea și de a ajuta la vindecare, de a preveni inflamația și a reduce mâncărimea cauzată de mătreață.

Este benefic în tratarea dermatitei sau a mătreții datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

Acizi grași și Omega-3. Acizii grași Omega-3 pot fi benefici nu doar pentru organism, ci și pentru păr. Ajută la creșterea părului, previne inflamarea foliculilor de păr, restabilește umiditatea pentru a controla mătreața.

Bicarbonatul de sodiu. O baie cu bicarbonat de sodiu reduce mâncărimea și iritația scalpului și asta datorită proprietăților sale antifungice. Dar utilizarea excesivă a bicarbonatului de sodiu poate duce la uscăciune, deoarece lasă părul fără grăsimile sale naturale.

Zincul. Leziunile pielii, căderea părului și diareea pot fi cauzate de deficiențe de zinc. Deficitul de zinc poate duce, de asemenea, la dermatită seboreică și mătreață.

Uleiul de cocos. Uleiul de nucă de cocos este cunoscut pentru proprietățile sale hidratante. Potrivit PubMed, uleiul de cocos are proprietăți antifungice și poate ajuta la prevenirea mătreții, inflamațiilor, mâncărimii și eczemelor. Poate fi pur și simplu aplicat pe scalp.