Din această cauză, multe persoane caută remedii naturale pentru a scăpa de această problemă. Mătreața poate fi uscată, ca fulgii de zăpadă, sau grasă, cu aglomerări galbene. Aproximativ jumătate dintre adulți au avut această afecțiune a scalpului la un moment dat, arată The Conversation.

Mătreața nu este o afecțiune a lumii moderne. Oamenii s-au confruntat cu ea de milenii și a fost descrisă foarte clar de medicii din Grecia antică. Toți au încercat să descopere ce o cauzează și cum poate fi tratată.

Ce cauzează mătreața

Mătreața este cauzată, în principal, de o ciupercă (genul Malassezia) saprofită, care trăiește pe pielea majorității oamenilor, fie la suprafață, fie în deschiderea foliculului de păr, structura care înconjoară rădăcina și șuvița de păr.

Ciuperca se hrănește cu sebum, uleiul natural secretat de glandele sebacee pentru a opri uscarea pielii. Aceste glande sunt atașate la fiecare folicul de păr, iar părul oferă un micro-mediu întunecat, ideal ca ciuperca să înflorească.

Pe măsură ce ciuperca crește, eliberează molecule care irită pielea și perturbă modul în care pielea se reînnoiește în mod normal. Asta face ca celulele să se grupeze, formând acei fulgi albi. Când există exces de sebum, acesta se poate amesteca cu celulele, făcând ca mătreața să devină galbenă.

De ce unii fac mătreață, alții nu

Majoritatea oamenilor are ciuperca Malassezia. Și totuși, unii fac mătreață, iar alții nu. Se pare că apariția mătreții depinde de o serie de factori, printre care și calitatea barierei cutanate.

Înseamnă că ciuperca poate pătrunde mai adânc, dacă pielea este deteriorată, de exemplu dacă este arsă de soare.

Alți factori includ imunitatea slabă și factori externi, cum ar fi produsele de îngrijire a părului. Creșterea ciupercii Malassezia depinde și de echilibrul altor microorganisme care trăiesc pe piele, cum ar fi bacteriile.

Cum putem scăpa de mătreață?

Mătreața se tratează, în special, cu șampoane antifungice și tratamente pentru scalp pentru a reduce creșterea Malassezia. Șampoanele conțin agentul anti-fungic piritionă de zinc (ZnPT pe scurt).

Alte antifungice comune din șampoane includ sulfura de seleniu, ketoconazolul și gudronul de cărbune. De asemenea, mătreața se poate trata cu măști și exfoliante pentru scalp care ajută la refacerea barierei scalpului, prin scăderea inflamației și a iritației.

Remediile naturale, care pot fi făcute în casă,  includ ulei de arbore de ceai, ulei de nucă de cocos sau alte uleiuri,  dar și miere. Există dovezi care susțin utilizarea lor. Anumite studii au arătat că extractele din ingrediente naturale pot reduce creșterea ciupercii.

De ce mătreața reapare

Este posibil ca mătreața să reapară, cu excepția cazului în care ingredientele active din șampon pot ajunge la locul potrivit și în concentrația potrivită pentru a ucide ciuperca.

Cercetările care s-au concentrat pe produsele pe bază de piritonă de zinc au arătat că aceste șampoane au ajuns la suprafața pielii, mai puțin la foliculii de păr greu de atins. Așa se poate explica de ce mătreața reapare.