”Avem instrumentele pentru a controla această pandemie în câteva luni, dacă le aplicăm în mod consecvent și echitabil”, a spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit StraitsTimes.
El nu și-a ascuns îngrijorarea cu privire la „ritmul alarmant” în care se răspândește Covid-19 la cei cu vârste cuprinse între 25 și 59 de ani, cel mai probabil din cauza mutațiilor viruslului, mult mai contagioase.
”A fost nevoie de nouă luni pentru a ajunge la un milion de decese, 4 luni pentru a ajunge la 2 milioane și 3 luni pentru a ajunge la 3 milioane”, a continuat șeful OMS.
Activista pentru schimbări climatice, Greta Thunberg, care s-a alăturat conferinței, ca invitat, din Suedia, a vorbit despre „naționalismul vaccinului”. Ea a spus că nu este etic ca țările bogate să acorde prioritate cetățenilor mai tineri la vaccinare, înaintea grupurilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare.
Thunberg a vorbit și despre legătura directă care ar exista între pandemie și distrugerea mediului, spunând că astfel a devenit mai ușor ca virușii periculoși să sară de la animale la oameni.
„Știința arată că vom experimenta pandemii mai frecvente și devastatoare, dacă nu be schimbăm modurile în care tratăm natura. Creăm condiții ideale pentru ca bolile să se răspândească de la un animal la altul și apoi noi”, a spus activista suedeză.
Organizația Mondială a Sănătății susține că traiectoria pandemiei de coronavirus este „în creștere exponențială”, cu peste 4,4 milioane de cazuri noi de Covid-19 raportate în ultima săptămână. Maria Van Kerkhove, șefa tehnică a OMS pentru Covid-19, a declarat că „suntem într-un punct critic al pandemiei”, întrucât unele țări ușurează restricțiile, chiar dacă noile cazuri sunt de peste opt ori mai mari decât acum un an.
„Nu aici ne dorim să fim, după 16 luni într-o pandemie, în care am luat măsuri de control. Este momentul ca toată lumea să facă un bilanț și să verifice ce trebuie să facem”, a spus ea.
India a depășit Brazilia ca a doua țară cu cele mai multe infectări, după SUA. Cazurile de Covid-19 au continuat să crească în India, unde a apărut o variantă dublu-mutantă, iar cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă și că se răspândește rapid.
În SUA, B.1.1.7, varianta extrem de contagioasă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Regatul Unit este acum tulpina care circulă cel mai frecvent.