Chiar daca romanii nu se omoara cu videotelefonia (de alftel nici pe afara amatorii de videoconferinte nu se gasesc pe toate gardurile), telefoanele 3G castiga tot mai mult teren. Asta, pentru ca tehnologia permite viteze mari de transmisie a datelor.
Ceea ce se traduce prin posibilitatea de a urmari videoclipuri pe mobil, de a citi mailurile, chiar cele cu atasamente mari, sau poti sa descarci si sa asculti muzica. Sau poate ca prind teren pentru ca toata lumea fabrica acum telefoane 3G si acestea sunt cele mai noi si mai “sic” de pe piata. Prin urmare, Capital a luat cinci telefoane 3G si le-a incercat puterea de seductie intr-un test comparativ.
Motorola V3x
Design
Este castigatorul premiului de cel mai bun telefon mobil 3G la congresul mondial 3GSM din februarie de la Barcelona. Ceva mai gros decat fratele RAZR V3, campionul en-titre al designului extraplat, V3x puncteaza decisiv fata de acesta la display, mai clar si cu culori mai puternice, o camera foto de 2 megapixeli, dar are un minus la finisare. Carcasa cam scartiie la atingere, iar tastele sunt imprecise. Plasticul are un aspect mai ieftin si nu da impresia de stralucire, ca la V3.
Tehnologie si utilizare
Campionul Motorola este o unealta multimedia pentru pretentiosi. Unul dintre putinele telefoane de pe piata care accepta protocolul de conectare prin bluetooth a castilor fara fir. Pentru stocarea pieselor muzicale sau a clipurilor video, V3x are un slot pentru memorie expandabila pana la 512 MB, de tipul miniSD. In timpul testului, mobilul a pierdut contactul cu reteaua acolo unde alte telefoane aveau semnal. Bateria nu exceleaza, dar nu e nici cea mai slaba din test. Autonomie, 2 -3 zile. Nu a prezentat nici un fel de probleme la transferul de date, e-mail-urile, sunetele sau videoclipurile fiind transferate rapid. Din pacate, producatorul nu a pus la dispozitie si softul necesar sincronizarii cu PC-ul, asa ca nu am putut sa vedem daca Motorola a depasit problemele de sincronizare de la unele modele 3G anterioare (v950).
Sony Ericsson W900i
Design
De ce l-au facut asa de mare? – a fost reactia unanima in redactie. W900i are 109 x 24 x 49 mm si cantareste 148 de grame. In plus, se mai deschide si ciudat, ca un briceag, ba chiar scoate si un sunet de lama de cutit care iese din teaca cand il deschizi. Ecranul portocaliu, traditional la telefoanele din seria Walkman, are o rezolutie foarte buna. Tastele sunt cele mai precise, cu cel mai exact punct de contact dintre toate modelele testate. W900i este bine finisat, iar carcasa este solida.
Tehnologie si utilizare
Dotat cu un excelent software de sincronizare cu PC-ul, W900i face ca trasferul fisierelor intre computer si mobil sa para o joaca. O optiune interesanta pentru utilizatorii business: la sincronizarea datelor si contactelor din agenda, softul poate retine ca valabil contactul cel mai recent modificat, fie pe PC, fie pe mobil, astfel fiind evitata suprascrierea. Dar, cu cei 470 de MB memorie interna la care se pot adauga alti 2GB pe Memory Stick, W900i e un adevarat walkman, si poate “inghiti” albume intregi cu sute de piese. Nu ii lipsesc conectivitatea bluetooth sau infrarosu, iar navigarea prin reteaua 3G se face fara probleme, mai ales ca mobilul poate fi folosit si ca modem pentru PC.
BenQ Siemens EF81
Design
Ar fi telefonul perfect, dupa cum arata. Cu carcasa din aluminiu anodizat si magneziu, placata cu otel inoxidabil, EF 81 e un mobil de design. Are cel mai bun display dintre toate modelele testate. Tastatura, oarecum inspirata de la V3, este insa cam imprecisa, dar tastele mari sunt luminate placut, fiind usor de utilizat. La fel este si ecranul extern, mare si lizibil. Sub acesta se afla cateva taste ce permit utilizarea camerei foto de 2 megapixeli sau a playerului muzical fara a deschide clapeta.
Tehnologie si utilizare
Ce pacat! Pe cat de bine arata, pe atat de neplacute sunt cateva surprize la interior. Mai intai, desi are memorie suficienta, care poate fi si extinsa prin mini-carduri SD, aparatul memoreaza doar 500 de contacte, ceea ce poate fi prea putin pentru un om de afaceri, de exemplu. EF 81 mosteneste de la Siemens aproape toata platforma tehnologica, cu bunele si relele ei. In meniul de apeluri, softul se misca greoi si uneori se blocheaza. Noi am testat un exemplar din preserie, asa ca e posibil ca neajunsurile sa fie remediate printr-un update de software. Acumulatorul nu exceleaza ca autonomie, dar nici nu te paraseste mai repede de doua zile de convorbiri in ritm “business”.
Nokia N90
Design
Nimeni nu se poate pune cu N90 la capitolul imagine. Nu e vorba de imaginea de marca a Nokia, excelenta de altfel, ci de imaginile care pot fi captate cu camera foto-video de 2 megapixeli si lentile Carl Zeiss, ca la aparatele foto pretentioase. Dar si N90 poate fi considerat cam mare si greu pentru cei care vara umbla doar in tricou si blugi. Prin modul ingenios prin care se roteste pentru a filma sau a face poze, mobilul atrage toate privirile. Asa cum le sta celor de la Nokia in obicei, finisarea este foarte buna, iar tastele sunt precise si usor de apasat.
Tehnologie si utilizare
Cu noua generatie de modele din seria N, producatorul nu mai exceleaza insa la performante tehnice. Bateria lui N90 nu tine mai mult de o zi si jumatate, fiind cea mai slaba din test. Softul se reseteaza singur uneori, iar aparatul pierde usor semnalul in zonele cu acoperire slaba. Ca si la alte modele construite pe aceeasi platforma software (vezi N70 sau 3850), uneori intrarea apelurilor nu e semnalata deloc. Adica poti primi un telefon fara sa stii, alteori telefonul pare inchis, desi se afla in retea. In schimb, Nokia a reusit si cu acest model sa faca receptionarea e-mail-urilor, navigarea pe net sau pe portalurile WAP extrem de simpla datorita modului simplu si eficace de a organiza informatia si a pachetului office inclus. Nu mai e nevoie sa amintim ca N90, ca orice Nokia are cel mai clar si usor de inteles meniu.
Samsung SGH Z140
Design
Fratiorul mai mic al modelului 3G Z500 este extrem de simpatic si scoate sunete de extraterestru. Fiecare buton “piuie” altfel. Asa cum ne-a obisnuit Samsung, in meniu sunt o gramada de culori si teme care pot fi personalizate in fel si chip. Griul inchis care a fost ales pentru acest model poate parea si chiar neprietenos fata de argintiul pentru care opteaza majoritatea producatorilor.
Tehnologie si utilizare
Din punctul de vedere al autonomiei, nimic de reprosat. Pe toata duratat testului de doua saptamani, a fost incarcat doar de doua ori. Un minus ar fi camera foto, deoarece fotografiile rezultate sunt intoarse la 180 de grade. In ciuda incapatanarii noastre de a le intoarce, solutia e ori mult prea bine ascunsa ori inexistenta. Conectarea terminalului prin bluetooth la un calculator ne-a lasat si ea un gust amar, incercari repetate fiind ratate.