Astfel, din totalul de 134 de senatori, Opoziţia deţine 67 de senatori (41 – PSD şi 26 – PNL), Puterea 65 de senatori (44 democrat-liberali, opt UDMR şi 13 aparţinând Grupului Progresist), iar doi senatori au rămas neafiliaţi politic.

Este vorba despre fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, care a fost exclus din PSD în decembrie 2011, şi despre Cezar Măgureanu, care şi-a anunţat, săptămâna trecută, demisia din UNPR. Cei doi senatori independenţi nu au declarat public cum îşi vor orienta votul în plenul Senatului, dacă vor sprijini Puterea în adoptarea unor legi de interes pentru Guvern sau dacă vor sprijini Opoziţia.

De asemenea, Puterea urmează să mai piardă încă un senator în momentul în care democrat-liberalul Radu F. Alexandru, care a fost ales membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), îşi va anunţa demisia din Parlament pentru a nu se afla în situaţia de incompatibilitate.

La acest moment, Puterea se confruntă şi cu absenţa senatorului Verestoy Attila (UDMR), care este în concediu medical. Acesta ar trebui să îşi reia activitatea de senator în următoarele săptămâni, aşa cum declară liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu.

Cristian Rădulescu a declarat, joi, pentru AGERPRES, că schimbarea majorităţii în Senat nu va afecta adoptarea proiectelor ”de interes naţional” sau aprobarea Ordonanţelor de Urgenţă emise de Executiv şi a legilor cu caracter ordinar.

”Conform promisiunilor Opoziţiei vom trece proiectele legate de tratatele internaţionale, cele pentru îndeplinirea obligaţiilor europene, cele care sunt de interes naţional, precum şi cele care sunt ordinare, pentru că, deşi Opoziţia are majoritatea acum, noi (Puterea – n.r.) am avut întotdeauna o mobilizare mai bună. Chestia asta nu ne afectează foarte mult. Ordonanţele sunt în vigoare, iar pe de altă parte, Senatul este Cameră decizională în foarte puţine cazuri. Majoritatea (proiectelor legislative -n.r.), dacă nu vor putea trece prin vot de Senat, vor trece prin aprobare tacită şi vor fi transmise Camerei Deputaţilor. Nu ne afectează decât într-un singur domeniu – iniţiativele guvernamentale, unde Senatul este Cameră decizională şi unde este necesară majoritatea organică. În rest, există formule de succes pentru noi. Există soluţii de rezolvare”, a explicat liderul senatorilor democrat-liberali.

Şi liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat că există posibilitatea ca senatorii USL, care deţin majoritatea în Senat, să renunţe la protestul parlamentar de a nu participa la şedinţele plenului Senatului şi la lucrările în comisiile permanente de specialitate.

”După toate probabilităţile, senatorii USL vor renunţa la protest. Decizia va fi luată luni în şedinţa USL. (…) În ce priveşte votul în plen, noi (Opoziţia -n.r.) vom asigura votul pentru Tratatele internaţionale, pentru Acordurile internaţionale şi ceea ce ţine de MCV. Atât”, a spus Haşotti.

Întrebat dacă şi alţi senatori ai Puterii ar putea să îşi anunţe demisia din partidul pe care îl reprezintă şi afilierea la PNL, Puiu Haşotti a răspuns că acest scenariu este posibil deoarece sunt discuţii cu mai mulţi parlamentari ai Puterii.